Hoe en wat in Lissabon te bezoeken?

Bruisend Lissabon: Jouw digitale reisgids!

Beste bezoeker, welkom op de website over Lissabon. Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt voor een geslaagde stedentrip naar deze prachtige en sfeervolle stad.

Langzaam aan begint Lissabon dan ook bekender te worden onder de toeristen en is het voor een aantal bezienswaardigheden te adviseren om vooraf tickets te kopen.  Bem vindo a Lisboa!

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en ligt in het midden en aan de westkant van het land. Het ligt aan de Atlantische oceaan en de rivier de Taag loopt door deze stad. Lissabon heeft 2,9 miljoen inwoners en bestaat uit een aantal verschillende wijken. De meest bekende zijn; BelémAlfama, Bairro Alto, en het historisch centrum is Baixa en Chiado. Lissabon ligt op zeven heuvels waardoor er niveau verschillen zijn in deze stad.

Namen van deze heuvels zijn; Sáo Jorge, Sáo Vicente, Sant’Ana, Santo André, Sáo Roque, Santa Catarina en Chagas.

Een feit is dat Lissabon de grootste stad is aan de westelijke kant van Europa.

Ligging Lissabon

Geschiedenis van Lissabon

Lissabon is ontstaan rond 1200 voor Christus en is na Athene één van de oudste steden in Europa. De stad is ontdekt door de Griek Odysseus tijdens zijn tocht naar huis en heeft de naam “Allis Ubbo” gekregen wat voor “veilig haven” staat. Rond 200 voor Christus is het veroverd door de Romeinen om vervolgens in de handen van het volk terecht te komen nadat het romeinse rijk uit elkaar viel.

De eerste koning van Lissabon is Koning Alfons I van Portugal, hij veroverde de stad in 1147, al gingen daar een paar mislukte aanvallen aan vooraf. Na deze bezetting liet koning Alfons een fort verbouwen, wat op de heuvel stond, tot een koninklijk paleis; dit is Castelo de São Jorge. Tot de 16e eeuw fungeerde dit als koninklijk paleis. Onder het regime van Alfonso werd ook de Kathedraal Sé gebouwd. 

In 1255 werd Lissabon officieel de hoofdstad van Portugal nadat de zetel werd verhuisd van Coimbra naar Lissabon. 

Vanaf die periode ontwikkelde Lissabon zich sterk op zowel economisch als cultureel gebied. In 1385 vond de Slag bij Aljubarrota plaats, een gevecht tussen Castilië en Portugal die uiteindelijke gewonnen werd door Portugal.

In 1500 werd de zeeweg ontdekt naar Indië waardoor de Portugese gouden eeuw een feit was en werd onder het gezag van Koning Emanuel I het Mosteiro dos Jerónimos gebouwd.

Lissabon bezienswaardigheden

Op 1 November 1755 was er een hevige aardbeving in Lissabon waardoor er veel doden vielen en veel gebouwen en huizen waren ingestort of beschadigd. De aardbeving had een 9 op een schaal van richter. Onder het gezag van Marquês de Pombal is Lissabon weer opnieuw opgebouwd, al koste dat veel tijd en geld.

In de 20e eeuw werd de stad verder gemoderniseerd onder dictator António de Oliveira Salazar en is het de stad geworden dat het nu is.

Onder leiding van Sofia des Reu was er in 1974 een staatsgreep om Marcello Caetano af te zetten om dan een demoncratisch Portugal te vormen. Marcello was de opvolger van dictator António de Oliveira Salazar, zijn trouwe leider. Na deze staatsgreep kwam er eindelijk een parlementaire democratie en is Portugal sinds de 20e eeuw één van de rijkere landen in Europa.

Bezienswaardigheden Lissabon

Lissabon, een stad die steeds populairder wordt onder de Europeanen. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden en hoe kunnen die gecombineerd worden. 

Een van de populaire wijken in Lissabon is Alfama,  de meeste bezienswaardigheden bevinden zich ook in deze wijk. Zo is er het kasteel Castelo de São Jorge en de kathedraal van Lissabon; Sé de Lisboa. 

Een andere bekende wijk is Bairro Alto, dat is een wijk dat net boven het historische centrum Baixa ligt. Bairro Alto is een wijk waar het leven veelal buiten plaats vind en waar vooral lekker gegeten en gedronken kan worden tegen een leuke prijs. Een bekende bezienswaardigheid in deze wijk is de Santa Justa-lift.

bezienswaardigheden Lissabon

Baixa is het historisch centrum van Lissabon.  Zo is er het Rossio plein, Arco da rua Augusta en de dominicanenkerk. Aan Baixa ligt de wijk Belém daar liggen de bekende bezienswaardigheden; Torre de Belém en Mosteiro dos Jerónimos. Voor deze bezienswaardigheden is het aan te raden om vooraf tickets te bestellen omdat het daar erg druk kan zijn.

Sintra

Op ongeveer 30 kilometer van Lissabon, maar wel in het Lissabon district, ligt het plaatsje Sintra. In dit plaatsje vindt je een aantal sprookjes achtige bezienswaardigheden.
Vanaf Sintra kun je er gemakkelijk met een tour of zelf met het openbaar vervoer naartoe. Wel is het hier erg druk dus is het verstandig om van tevoren tickets te kopen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Lissabon is goed geregeld. Er is een goede treinverbinding vanaf het vliegveld naar het centrum van Lissabon en er zijn in het centrum verschillende tramlijnen die naar de bezienswaardigheden gaan. Wil je echt de sfeer in Lissabon voelen en proeven dan is het beter om zelf door de stad te lopen.
Enkele bezienswaardigheden liggen wat verder uit elkaar zoals in de wijk Belém, hiervoor is het verstandig om een Lisboa Card aan te schaffen wanneer u die bezoekt. 

Lisboa Card

Met de Lisboa Card kun je gratis en onbeperkt reizen met de tram, metro en bus door Lissabon.

24 uur48 uur72 uur
Volwassenen€20,-€34,-€42,-
Kinderen€13,-€19,-€22,50

Lisboa Card

Met de Lisboa Card kunt u gratis en onbeperkt reizen met de tram, metro en bus door Lissabon.

VolwassenKinderen
24 uur€20,-€13,-
48 uur€34,-€19,-
72 uur€42,-€22,50

Beste reistijd

Lissabon heeft een mediterraan klimaat wat inhoud dat ze hele droge zomers hebben van April tot en met Oktober en zachte winters van November tot en met Maart. De beste tijd is dan ook in het voorseizoen; van April tot en met Juni of in het naseizoen van September tot en met Oktober.

MaandGem. temperatuur max (°C)Gem. temperatuur min. (°C)
Jan13,67,5
Feb14,48,1
Mrt16,39,1
Apr18,210,6
Mei20,512,2
Jun23,314,6
Jul25,816,2
Aug26,116,4
Sept24,615,8
Okt21,213,7
Nov16,710,4
Dec14,48,2
Gem.19,511,9

 

MaandGem. Neerslag
(mm)
Zon per dag
Jan1135
Feb1015
Mrt967
Apr578
Mei489
Jun2210
Jul411
Aug711
Sept249
Okt747
Nov1185
Dec1205
Gem.65,37,7