1. Torre de Belém

Wil jij de geschiedenis van Lissabon ervaren? Plan dan vooraf jouw bezoek aan deze bezienswaardigheid.
Heel veel plezier bij het bezoeken van Torre de Belém!

Torre de Belém in Lissabon bezoeken?

Op deze pagina vind je alle informatie over de topattractie Torre de Belém.

  1. Praktische informatie
  2. Ligging in Lissabon
  3. Torre de Belém
  4. Geschiedenis Torre de Belém
  5. Andere bezienswaardigheden in Belém

Praktische informatie

 

Openingstijden:Mei t/m September geopend van 10.00 uur tot 18.30 uur
Oktober t/m April geopend van 10.00 tot 17.30
Adres:Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portugal
Tickets:

Torre de Belém bezoeken? En zeker weten dat je deze topattractie kunt bezoeken? Plan dan jouw bezoek vooraf met onderstaande tickets.

* Een bezoek brengen aan Torren de Belém kost €3,- voor volwassen.

* Iedere eerste zondag van de maand is de entree gratis. Via onderstaande link kun je een skip-the- line ticket kopen.

* Mocht je een tour willen doen met een gids dan zijn er verschillende mogelijkheden, zie onderstaand.
* Met een Lisboa card van GetyourGuide of Ticketbar is de entree gratis en vermijd je de lange wachtrij.

Ligging Torre de Belém

Torre de Belém

Torre de Belém is samen met Mosteiro dos Jeronimós een van de topattracties van Lissabon! Het is dan ook niet vreemd dat voor het bezoeken van beide bezienswaardigheden de toeristen in de rij staan, houd hier dan ook rekening mee.

De toren staat in de wijk Belém en is gebouwd aan de rand van de rivier de Taag. Torre de Belém is 35 meter hoog.

De belangrijkste reden om Torre de Belém aan de rand van de rivier te bouwen is om toekomstige aanvallen in Lissabon te verdedigen. Aan de andere kant van de rivier staat namelijk eenzelfde soort toren.

Torre de Belém is in dezelfde periode gebouwd als het Mosteiro dos Jerónimos. Beide bezienswaardigheden zijn in 1983 ingeschreven op het UNESCO wereldlijst al werd Torre de Belém al in 1910 uitgeroepen tot een werelderfgoed.

Torre de Belém is een vierkante toren met een middeleeuwse uitstraling. De toren heeft vier koepels, op iedere hoek één en heeft een marokkaanse uitstraling. Verder heeft het net zoals Mosteiro dos Jerónimos manuelijnse kenmerken.

In 1840 is de toren nog gerestaureerd door koning Ferdinand II van Portugal zodat het de uitstraling heeft dat het nu is.

Bovenop de toren is een prachtig uitzicht over rivier de Taag waarbij de bezienswaardighedenPonte 25 de Abril en de Santuario nacional de cristo rei, en een deel van de stad Lissabon goed zichtbaar zijn.

Torre de Belém Lissabon
Lissabon Torre de Belém

Geschiedenis Torre de Belém

 

Torre de Belém is gebouwd in opdracht van Koning D. Manuel en de architect voor deze bezienswaardigheid is Francisco de Arruda. De bouw is gestart in 1514 en het duurde in totaal zeven jaar voordat het in 1521 was afgerond.

Torre de Belém werd gebouwd op een klein eilandje vlakbij de kust van Lissabon en tegenover strand Restelo. Door de jaren heen, met name vanwege de aardbeving in 1755, is de oever verschoven en ligt het nu aan de rand van de kust. 

De reden waarom het hier werd gebouwd is, is vanwege de andere toren São Sebastião. Op deze manier, wanneer er rivalen opvaren, kunnen ze het vuur openen vanaf beide kanten.Wat maar goed was, want in 1580 werd Portugal aangevallen door het Spaanse regime, onder leiding van Hertog van Alva. De Spaanse soldaten namen de toren in bezetting, al moesten ze zich na enige tijd overgeven.

Ten opzichte van Mosteiro dos Jerónimos is Torre de Belém het enige bouwwerk dat alleen het Manuelstijl heeft. De andere gebouwen werden eerst gebouwd in de gotisch stijl om vervolgens herbouwd te worden in de Manuelstijl.

Het gebouw bestaat uit twee delen; de bastion en de toren.

Het bastion bestaat uit een onregelmatige zeshoek. In het bastion bevindt zich een kruitmagazijn en schietgaten voor kanonnen.

De stijl van het bastion is Moorse en er zijn waterspuwers aan de buitenkant toegevoegd, deze hebben de vorm van neushoorn koppen. In het bastion bevinden zich nog wachttorentjes met prachtige koepels in de Moorse stijl.

De toren hebben typische kenmerken van de Manuelstijl. Zo zijn er de gevlochten touwen, afbeeldingen van planten en vissen. Deze elementen hebben veel weg van de Venetiaanse en Indische architectuur en is in de torens verwerkt ter ere van de reis naar Indië.

Andere bezienswaardigheden in Belém

Bezienswaardigheid Torre de Belém
Torre de Belém bezienswaardigheid Lissabon