Openbaar vervoer Lissabon

Openbaar vervoer Lissabon

Als je een stedentrip maakt naar Lissabon is het erg handig om het Lissabons openbaar vervoer te kennen, aangezien dit uitstekend goed is geregeld. Lees dit artikel om erachter te komen hoe het ov in Lissabon precies werkt.

Hoe werkt het ov in Lissabon?

Er zijn zoveel dingen om te bezichtigen in Lissabon maar gelukkig is dit allemaal goed te doen met het openbaar vervoer. Daarnaast kun je ook veel dingen lopend bezichtigen of zelfs met een leuke Tuk Tuk. Als het openbaar vervoer toch meer jouw ding is kun je een ov kaart in Lissabon aanschaffen. Dit heet een Lisboa Card en daarmee kun je gratis reizen met het openbaar vervoer in Lissabon.

Verschillende trams

In veel grote steden is er wel een tram en Lissabon is geen uitzondering daarop.

Je hebt zelfs meerdere opties in de stad. Je hebt de meest bekende tram in Lissabon en dat is tramlijn 28! Met deze tramlijn reis je langs de meest bekende bezienswaardigheden van Lissabon. Wil je dat niet missen? Koop dan vooraf de lisboa card en zorg dat je er in de ochtend optijd bij bent want het is best toeristisch. Daarnaast heb je in het openbaar vervoer Lissbon ook de tramlijnen 12 en 18. Deze gaan ook langs enkele bezienswaardigheden in Lissabon.

In Lissabon heb je de wel bekende hop-on en hop-off trams, dit zijn de rode en groene trams. Deze trams brengen je naar de wijken Chiado, Alfama, en Bairro Alto en hebben als beginpunt Praça do Comerció. Het beste is om een Lisboa card van tevoren te halen zodat je gratis kunt reizen met deze trams.

Mocht je naar Belém willen gaan om de bekendste bezienswaardigheden te zien dan kun je het beste tram 15 nemen. Vanaf het centrum Baixa reist deze tram door naar Belém maar je kunt ook opstappen bij Praça da Figueira en Praça do Comerció.

Wil je nu juist naar de hoger gelegen wijken Chiado en Bairro Alto dan kun je de kabeltrams nemen zodat je niet hoeft te lopen. Deze trams gaan ieder kwartier omhoog en naar beneden.

Je kunt bij elke bovengenoemde tram de Lisboa Card gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een Lisboa card?

Voordeel 1: Wanneer je een stedentrip gaat maken naar Lissabon dan is het verstandig om een Lisboa card aan te schaffen. De reden hiervoor is dat je gratis met het openbaar vervoer kunt reizen door heel Lissabon, en niet alleen door Lissabon, je kan er ook mee naar AlmadaSintra en Cascais. Sintra is niet voor niks een van de topattracties in de omgeving van Lissabon en staat op de UNESCO Wereldlijst van erfgoed.

Voordeel 2: Daarnaast krijg je met de Lisboa card 25% korting op de Aerobus. Deze bus brengt je vanaf het vliegveld naar het centrum in Lissabon maar de belangrijkste reden is toch wel de gratis entrée of korting bij de bezienswaardigheden/musea.

De bezienswaardigheden waar je onder andere gratis entree hebt zijn de Toren van Belem, Mosteiro dos Jeronimos, Santa-justa lift, Nationaal Pantheon (kerk van santa engracia) maar er zijn er nog veel meer.

Wat zijn de kosten van een Lisboa card?

Lisboa Card

Met de Lisboa Card kunt u gratis en onbeperkt reizen met de tram, metro en bus door Lissabon.

 

24 uur 48 uur 72 uur
Volwassenen €27,- €44,- €54,-
Kinderen €18,- €24,50 €30,5

Wil je nu weten welke stadspassen er allemaal zijn in Lissabon? En welke voor jou de beste optie is tijdens jouw stedentrip? Bekijk dan mijn pagina over de Stadspassen van Lissabon.

ov lissabon

Bus of trein

Natuurlijk zijn er ook treinen en bussen in het openbaar vervoer Lissabon. Vanaf treinstation Rossio in Lissabon kun je bijvoorbeeld naar Estoril, Sintra en Cascais. Zowel voor de bus als voor de trein kun je gebruik maken van de Lisboa Card.

Metro

Bijna alle wijken in Lissabon zijn te bereiken door middel van de metro. Alleen Belém is hier een uitzondering op. Bij de metro heb je verschillende lijnen. Zo gaat de rode lijn vanaf het vliegveld naar het centrum in Lissabon, de gele lijn gaat vanaf ‘Rato’ langs de universiteit en de blauwe lijn gaat langs de buitenwijken van Lissabon. Als laatste heb je ook nog de groene lijn die vooral door het centrum van Lissabon rijdt.

Hiernaast zie je alle metrolijnen in Lissabon. Vind je dat handig om te hebben? Maak dan even een screenshot!

metro lissabon