Alfama Lissabon

Als je Lissabon gaat bezoeken, kom je hoogstwaarschijnlijk ook wel in de wijk Alfama voor alle bezienswaardigheden die je wilt bezichtigen. In dit artikel kun je alle informatie vinden voor jouw tripje naar Alfama.

Een bezoek brengen aan Alfama?

Op deze pagina vind je alle informatie over de bezienswaardigheden in de wijk Alfama in Lissabon

 1. Miradouro de Santa Luiza
 2. Museo de Fado
 3. Castelo de São Jorge
 4. Sé de Lisboa
 5. Igreja de Santa Engrácia
 6. Sáo Vicente da Fora
 7. Igreja de Santo António
 8. Praça Martim Moniz
 9. Miradouro de Graca
 10. Miradouro de Nossa Senhora do Monte
 11. Miradouro das Portas do Sol

Aan de authentieke huizen en de bijbehorende straten kun je al zien dat Alfama toch wel echt de oudste wijk is van Lissabon. Met zijn ambachtelijke cafés en winkels is Alfama een super gezellige wijk.

Maar je komt natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid, ook de bezienswaardigheden van Alfama moeten worden bezocht. Dan kun je met tramlijn 28 gaan die je zo langs alle parels van Alfama brengt. Mocht je niet met tram willen, is alles ook goed lopend te doen.

Waarschijnlijk ken je Alfama het meest door het Kathedraal van Lissabon, de kerk van Santa Engrácia en het Castelo de São Jorge.

Miradouro de Santa Luiza in Alfama

Voor een mooi uitzichtpunt over deze bijzondere oude wijk van Lissabon moet je bij Miradouro de Santa Luiza wezen.

Als je van plan bent lopend naar Castelo de São Jorge te gaan kom je het uitzichtpunt geheid tegen. Je loopt er langs en ziet dan alle andere toeristen al genieten van het uitzicht: het is niet te missen.

Heb je zin in een drankje bij het uitzicht? Dat kan want er bevinden zich ook verschillende bars.

Museo do Fado in Alfama

Fado muziek, je moet het hebben gehoord tijdens je trip naar Lissabon, aangezien het een van de bekendste muziek vormen is in Portugal. Sterker nog bezoek het museum over de geschiedenis van de Fado. Dan leer je super goed de Portugese cultuur kennen.

Castelo de São Jorge in Alfama

Op een van die zeven heuvel in Lissabon is dit kasteel gelegen. Kasteel van Sint Joris, oftewel Castelo de São Jorge biedt een super mooi uitzicht op de rivier de Taag én het centrum van Lissabon. Je kunt nog de restanten zien van het koninklijke paleis en dat maakt deze plek er historisch.

Kathedraal van Lissabon in Alfama

Het is waarschijnlijk een van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon, Kathedraal van Lissabon, oftewel Sé de Lisboa.

Het is het oudste en meest religieuze gebouw én de enige kathedraal in Lissabon. Dat maakt het toch wel extra bijzonder. Deze bezienswaardigheid ligt handig genoeg ook op de route naar Castelo de São Jorge. Als je naar de kathedraal gaat moet je ook het 16e -eeuwse klooster bekijken.

Kerk van Santa Engrácia in Alfama

Op dit moment is kerk van Santa Engrácia het nationaal Pantheon van Lissabon en daarmee is het, samen met Sáo Vicente da Fora een van de belangrijkste gebouwen. Het was eigenlijk gebouwd als monument in de 17e eeuw.

Sáo Vicente da Fora in Alfama

Over belangrijke gebouwen gesproken, Sáo Vicente da Fora is daar dan ook een van. Het is een onderdeel van een 17e-eeuwse klooster. Een ding is zeker: het is zeker een bezoekje waard.

bezienswaardigheid Sáo Vicente da Fora Lissabon

Kerk van San Antonius in Alfama

Ook deze kerk hoort bij de nationale monumenten van Lissabon, samen met Sáo Vicente da Fora en de kerk van Santa Engrácia. In 1707 is de kerk van San Antonius gebouwd ter gedachtenis aan Sint Antonius en daarom staat hij op zijn geboorteplek. Je vindt in deze kerk een van de mooiste barokke motieven.

Praça Martim Moniz in Alfama

Als je naar Lissabon gaat merk je gelijk dat er veel verschillende pleinen zijn. Praça Martin Moniz is daar een van en ligt in het centrum van Lissabon tussen de heuvels. Het mooie plein is vernoemd naar Martin Moniz omdat hij als ridder een belangrijke rol had gespeelt tijdens het veroveren van Castelo de São Jorge.

 

Miradouro da grace Lissabon

Miradouro de Graca in Alfama

Dit mooie uitzichtpunt is vernoemd naar een dichter, genaamd Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen. Als je op het punt komt zie je ook een bronzenstandbeeld van haar. Je hebt verder op het punt een prachtig uitzicht over de bezienswaardigheden Ponte 25 de Abril en Castelo de São Jorge. 

Miradouro de Nossa Senhora do Monte in Alfama

Voor een echt adembenemend uitzicht moet je naar het uitzichtpunt Miradouro de Nossa Senhora do Monte gaan.

Dit is het hoogste punt in Lissabon en ligt ook hoger dan Miradouro de Graca. Op de uitzichtpunten vind je een steegje met mooie graffiti en een kapel. Als je dan naar het uitzicht kijkt kun je goed de stad zien en alle bezienswaardigheden.

 

Miradouro das Portas do Sol in Alfama

Tussen de kerk van Santa Engrácia en Castelo de São Jorge in ligt Miradouro das Portas do Sol. Zoals je nu wel door hebt kent Lissabon veel uitzichtpunten maar ook deze mag je zeker niet missen. Het biedt namelijk een mooi uitzicht over de wijk Alfama.