Kalender Lissabon

details_monsteiro_dos_jeronimos

Als je Lissabon gaat bezoeken is het wellicht handig om te weten wanneer nou de nationale feestdagen precies plaats vinden? Op deze pagina vind je de kalender van Lissabon

Nationale feestdagen op de kalender in Lissabon

Net zoals dat Nederland zijn speciale nationale feestdagen heeft, heeft Portugal die ook. Maar er zijn ook een aantal feestdagen die wel met elkaar overeenkomen. Dit is handig om te weten want het kan dan zijn dat sommige winkels, banken en supermarkten gesloten zijn op deze feestdagen. Er zijn echter ook feestdagen die geen vrije dagen zijn voor de Portugezen. Denk aan Dag van de Republiek, Sacramentsdag of Allerheiligen. Dan zijn alle winkels gewoon open.

kalender_lissabon

Net zoals in Nederland heb je nieuwsjaardag op 1 januari, drie koningen op 6 januari, Valentijnsdag op 14 februari, Moederdag in mei, Vaderdag in juni, Pinksteren in mei/juni, goede vrijdag en Pasen in april.

Vrijheidsdag

Dan heb je ook een vrijheidsdag in Portugal op 25 april. Dat is dan ook een nationale dag aangezien Portugal sinds 1974 geen dictatuur meer is omdat het volk een staatsgreep deed.

Rond drie uur ‘middags is er dan een parade op Avenida da Liberdade om deze dag te vieren. Verder zijn er nog andere activiteiten. Zo zijn er kunstwerken te bezichtigen in het stadshuis vanaf tien uur in de ochtend en zijn er bij museu de Aljude tentoonstellingen. Bij twee adresjes kun je terecht voor een flink feest namelijk bij Campo Grande, het adres is jardim do Campo Grande, 1700-162 Lisboa, en Palácio Baldaya het adres is Estr. de Benfica 701A, 1500-266 Lisboa.

 

Dag van de arbeid op 1 Mei

Helaas is dit in Nederland geen echte feestdag maar in andere Europese landen is dat wel het geval. Zo is in Portugal dit ook een vrije dag om de arbeid te vieren.

 

Hemelvaart op 18 Mei

Ook in Portugal kennen ze Hemelvaart maar dit wordt alleen niet op een donderdag gevierd maar op een zondag en dan de zevende dag voor Pinksteren.

 

Dag van Portugal op 10 Juni

Waarschijnlijk verwacht je het al maar de dag van Portugal is een nationale feestdag en dan wordt Luís de Camões herdacht. In 10 juni 1580 is hij overleden en daarom wordt hij nog steeds op deze dag herdacht in een uitgekozen stad en met de president en de militaire parade aanwezig.

Sacramentsdag op 8 Juni

Sacramentsdag valt op de tweede donderdag na Pinksteren en is een hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament.

 

St. Antonius op 13 Juni

Op 13 juni 1195 is Santo Antonio geboren en daarom is dit een feestdag ter ere van hem. Er vinden dan verschillende parades plaats in de stad en voor de mooiste parade moet je om vijf uur bij de st. Antonius kerk zijn. Vanaf daar gaat door de parade door de smalle straten van Alfama. In deze periode is er ook een speciaal festival dat plaatsvind van 12-14 Juni 2023.

 

Maria Tenhemelopneming op 15 Augustus

Maria wordt herdacht op deze katholieke feestdag. Haar ziel en lichaam is op 15 augustus opgenomen in de hemel. Voor iedereen in Lissabon is dit dan een vrije dag.

 

Dag van de Republiek op 5 oktober

De monarchie werd in 1910 officieel beëindigd doordat de bevolking van Lissabon in opstand ging. De president houdt elk jaar dan een toespraak in het stadshuis.

 

Allerheiligen op 1 November

Aangezien Portugal nogal erg katholiek is zijn er in Lissabon veel christelijke kerken. Tijdens de Allerheiligen worden alle heiligen en martelaars herdacht. Dit wordt gevierd in Lissabon. Deze feestdag is echter wel verplaatst naar 2 november aangezien er op 1 november in 1755 veel mensen en kerken zijn omgekomen door een heftige aardbeving.

 

Herstel van de onafhankelijkheid op 1 December

Een maand later wordt er gevierd dat Portugal in 1640 onafhankelijk werd.

 

Onbevlekte ontvangenis op 8 December

De onbevlekte ontvangenis wordt gevierd dat negen maanden later de dag is dat Maria is geboren.

 

Kerst in Lissabon op 24,25 en 26 December

Kerst is natuurlijk in bijna elk land een groot feest. In Portugal vieren ze kerst met de gehele familie. Op kerstavond zijn veel winkels en supermarkten gesloten aangezien de familie dan bij elkaar komt. Het is wel erg leuk dat er in Lissabon in November al verschillende kerstmarkten zijn. Lisboa bij Parque Eduardo VII is een winterwonderland. Wonderland en opPraça do Comércio vind je een kerstmarkt met lekkernijen en producten. Ook zijn de straten in Lissabon dan erg leuk aangekleed, vooral in de wijken Baixa en Chiado. Dan is het erg leuk om een kleine wandeling langs Avenida da Liberdade te maken.

Populaire tours