Kalender Lissabon

Een stedentrip naar Lissabon? Wanneer zijn de feestdagen in Lissabon? En wat voor activiteiten zijn er dan te doen en waar? Op deze pagina vind je alle informatie.

Wat zijn nationale feestdagen in Lissabon?

Portugal heeft netzoals Nederland een aantal feest/herdenk dagen. Een aantal komen overeen met Nederland maar er zijn ook andere Nationale feestdagen.

Houd er op deze dagen ook rekening mee dat bezienswaardigheden gesloten of andere openingstijden hebben. Ook banken, winkels en supermarkten kunnen dan gesloten zijn.

Sacramentsdag, Allerheiligen, Dag van de Republiek en herstel van de onafhankelijkheid zijn feestdagen maar geen vrije dagen voor de Portugezen.

Nieuwjaarsdag 1 Januari

Driekoningen 6 Januari

Valentijnsdag 14 Februari

Vaderdag 19 Maart

Goede vrijdag 2 April

Pasen 4 en 5 April

Vrijheidsdag 25 April 

Dit is een nationale feestdag. Tot 25 april 1974 was er een dictatuur maar in 1974 had de bevolking een staatsgreep gepleegd.

Om deze dag te vieren zijn er aantal activiteiten die dag. Zo is er een parade op Avenida da Liberdade die vroeg in de middag begint, rond 15.00 uur.


Is het stadshuis open vanaf 10.00 uur om de verschillende kunstwerken te bezichten, zijn er tentoonstellingen bij museu de Aljude 
en is er een grote feest bij Campo Grande (adres: jardim do Campo Grande, 1700-162 Lisboa) en Palácio Baldaya (adres: Estr. de Benfica 701A, 1500-266 Lisboa).

Dag van de arbeid 1 Mei

In Nederland is dit geen offiële feestdag maar in alle andere landen in Europa is dit wel een feestdag en dus ook een vrije dag. Met deze dag vieren we de dag van de arbeid.

Moederdag 2 Mei

Hemelvaart 13 Mei

In Nederland wordt Hemelvaart op een donderdag gevierd. In Lissabon is dat op een zondag en dan de zevende dag voor pinksteren.

Pinksteren 23 Mei en 24 Juni

 

Sacramentsdag 3 Juni

Het is een hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament binnen de Rooms-Katholieke kerk. Dit feest valt op de tweede donderdag na pinksteren.

Dag van Portugal 10 Juni

Dit is een nationale feestdag. Op deze dag wordt ook  Luís de Camões herdacht. Hij is overleden op 10 Juni 1580. Ieder jaar wordt er een stad uitgekozen voor de militaire parade met daarbij de aanwezigheid van de Portugese president. Verschillende militaire voertuigen kunnen dan bezichtigd worden zoals; tanks, F16 vliegtuigen. 

St. Antonius 13 Juni

Dit is de feestdag ter ere van Santo Antonio. Hij is op deze dag in 1195 geboren in Lissabon. Op deze dag zijn verschillende parades in de stad. De mooiste parade vertrekt om 17.00 uur vanaf de st. Antonius kerk en gaat door de smalle straten van Alfama.

Maria Tenhemelopneming
15 Augustus

Dit is een katholieke feestdag waarin Maria wordt herdacht. Op deze dag is haar lichaan en ziel opgenomen in de hemel. En in Lissabon is dit een offiële vrije feestdag.

In Fatima, een stad vlakbij Lissabon, is ieder jaar een christelijke ceremonië ter ere van deze dag.

Dag van de Republiek
5 oktober

In 1910 kwam de bevolking van Lissabon in opstand en werd de monarchie definitief beëindigd.

Ieder jaar wordt er een toespraak gehouden door de president van Portugal bij het stadhuis.

Allerheiligen 1 November

Lissabon in een stad met vele christelijke kerken. Allerheiligen, een feest waarin alle heiligen en martelaars worden herdacht, wordt dan ook gevierd in Lissabon.

Wel is het zo dat dit op 2 November wordt gevierd in Lissabon omdat op 1 November 1755 hier een aardbeving plaatsvond en er toen veel kerken en mensen verloren zijn gegaan.

Herstel van de onafhankelijkheid
1 December

Op 1 December 1640 werd Portugal eindelijk onafhankelijk. Het heeft Portugal dan ook een aantal aanvallen gekost tegen de spanjaarden voordat ze onafhankelijk waren.

Onbevlekte ontvangenis
8 December

Maria is geboren op 8 September en negen maanden voordat Maria geboren is vieren ze ” onbevlekte ontvangenis”.

Kerst in Lissabon
24,25 en 26 December

Kerst wordt gevierd met de gehele familie in Portugal. Vanaf kerstavond is de familie dan ook al bijelkaar en zijn al veel winkels en supermarkten gesloten. Houdt er dus rekening mee dat ze vanaf 24 December al dicht kunnen zijn.

Vanaf eind November heb je wel verschillende kerstmarkten in Lissabon. Er is een Wonderland Lisboa bij Parque Eduardo VII en op Praça do Comércio is een kerstmarkt met handgemaakte producten/lekkernijen. 

Bij Jardim da Estrela heb je ieder weekend een vintage markt met daarbij ook activiteiten zoals live muziek.

Ook zijn de straten in de wijken Baixa en Chiado heel leuk aangekleed. Neem vooral in deze periode een kleine wandeling langs Avenida da Liberdade.

Oudjaarsdag 31 December