11. Convento do Carmo

Wil jij deze bijzondere bezienswaardigheid zonder dak bezoeken? Plan dan vooraf jouw bezoek.
Heel veel plezier bij het bezoeken van Convento do Carmo!

Convento do Carmo in Lissabon ervaren?

Op deze pagina vind je alle informatie over de bezienswaardigheid Convento do Carmo.

  1. Praktische informatie
  2. Ligging in Lissabon
  3. Convento do Carmo
  4. Geschiedenis Convento do Carmo
  5. Andere bezienswaardigheden in Chiado

Praktische informatie

Openingstijden:Oktober t/m Mei geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur
Juni t/m September geopend van 10.00 tot 19.00 uur 
Adres:Largo do Carmo, 1200-092 Lisboa, Portugal
Tickets:Een bezoek brengen aan het Carmoklooster kost €4,- voor volwassen en de ticket kan gekocht worden bij het Carmoklooster zelf.

Ligging Convento do Carmo

Convento do Carmo

Het Carmoklooster behoort tot de top 20 van bezienswaardigheden in Lissabon. Wanneer je een paar dagen in Lissabon bent is dit één van de autentieke  bezienswaardigheden om te bezoeken.

Het Carmoklooster (Convento do Carmo) is een historisch gebouw in Lissabon en ligt op de grens van de wijken Chiado en Bairro Alto. Voordat het zo beschadigd raakte door de aardbeving van 1755 was het een gotische kerk. Het bijzondere aan deze kerk is dat het geen dak meer heeft, dit is vernield tijdens de aardbeving.

Aan de binnenkant van het carmoklooster is een kleine binnenplaats waarbij de beschadigingen van de aardbeving goed zichtbaar zijn en het er daardoor authentieke uitziet. Vanaf de binnenplaats kun je via een doorloop naar een uitzichtpunt dat uitzicht geeft over de wijk Baixa en het Rossio plein.

Vanf het carmoplein kun je de Santa-Justa lift nemen naar het lager gelegen Baixa.

Het carmoklooster Lissabon
Lissabon het Carmoklooster

Geschiedenis Convento do Carmo

De Portugese ridder Nuno Alvares Pereira is de persoon die het carmoklooster in Lissabon heeft gesticht in 1389 en het duurde maarliefst dertig jaar voordat het klooster er stond. Nuno Alvares Pereira was degene die het leger geleid had om Slag bij Aljubarrota. 

In 1392 namen de eerste bewoners hun intrek al in dit klooster, dit waren Karmelieten. Toen was de bouw van het klooster nog niet volledig afgerond.

In 1755 heeft een zware aardbeving plaatsgevonden in Lissabon waarbij een deel van het klooster naar beneden kwam. De restanten van het klooster werden teruggeplaatst zodat het als militair kwartier kon functioneren tijdens de Anjerrevolutie.

De stijl van het klooster is gotisch en heeft op de vloer een Latijns kruis. Het is een historisch monument zonder dak, dit is niet meer herbouwd toen het tijdens de aardbeving is ingestort.

Verder heeft het een geprofileerde versiering bij de arcadeboog en zijn de bovenbeëindiging van de zuil gedecoreerd met plant- en antropomorfische motieven.

Andere bezienswaardigheden in Chiado

  • Praça luís de camões
  • Escultura de Fernando Pessoa
Bezienswaardigheid het carmoklooster
Het Carmoklooster bezienswaardigheid
Het Carmoklooster