Lissabon bezienswaardigheden & Top 20 highlights

Bezienswaardigheden_lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon, highlights en wat te doen in Lissabon

Lissabon bezienswaardigheden, Top 20 en een overzicht van alle must see, musea, attracties en gebouwen in Lissabon. Wat is er te doen aan activiteiten, highlights en bezienswaardigheden in Lissabon Portugal?

Wil jij Lissabon leren kennen onder begeleiding van een local? Bekijk dan deze tour: Lisbon city tour

Bezienswaardigheid Lissabon

1. Bezienswaardigheid Torre de Belém in Lissabon

Natuurlijk moet deze lijst beginnen met Torre de Belém.

Deze bezienswaardigheid in Lissabon vind je aan de rand van de rivier de Taag.

Het bevindt zich in de wijk Belém en ziet er uit als een vierkanten toren. Omdat deze toren aan de rand van de rivier staat konden ze vroeger aanvallen spotten van de tegenstander en zichzelf verdedigen. Het verdedigen van zichzelf kon aan twee kanten van de Taag, aan de overkant staat namelijk nog eenzelfde toren.

In 1910 werd de Torre de Belém uitgeroepen tot werelderfgoed en sinds 1983 is hij ook ingeschreven op de UNESCO wereldlijst.

Wil jij deze unieke bezienswaardigheid bezoeken en niet wachten in de rij? Boek dan hier jouw online tickets.

Tip: Wil jij naast Torre de Belém ook Mosteiro dos Jerónimos bezoeken? Neem dan de Lisboa pass want dan heb je zowel gratis entree tot beide bezienswaardigheden en kun je gratis met de gele tramlijn naar de wijk Belém, wat net buiten het centrum van Lissabon ligt.

Wat te doen in Lissabon?

2. Lissabon bezienswaardigheid: Mosteiro dos Jerónimos

Het klooster Mosteiro dos Jerónimos mag je ook echt niet missen als een van de meest prominente gebouwen in Lissabon.

Dit klooster staat ook al sinds 1983 op de UNESCO wereldlijst en hij staat ook in de wijk Belém. De reis vanuit Portugal naar Indië bracht dankzij zijn succes veel schatten en geld met zich mee. Het klooster is dan ook als aandenken aan die reis gebouwd doordat het geld in het klooster is gestopt.

Wil jij het klooster bezoeken maar wil je niet in de rij wachten? Reserveer dan online je tickets.

Tip: Met de Lisboa card heb je gratis entree voor Mosteiro dos Jerónimos en gratis vervoer naar deze bezienswaardigheid in één!  Daarnaast heb je met deze pass toegang tot 39 andere attracties, je bespaart dus aanzienlijk op de verschillende entreetickets.

Fietsen in Lissabon

3. Fietstour in Lissabon

Fietsen door het betoverende Lissabon biedt niet alleen een unieke manier om de stad te verkennen, maar draagt ook bij aan duurzaam toerisme. Met uitgestrekte fietspaden, schilderachtige heuvels en adembenemende uitzichten op de stad, omarmt het fietsvriendelijke Lissabon een milieubewuste levensstijl.

Wil jij nu meer duurzame tips, neem dan een kijkje bij The GreenTourist.

Niet alleen in Nederland fietsen de mensen super graag maar ook in steden als Lissabon wordt dit steeds meer gewaardeerd. Met verschillende Lissabon tours kun jij de mooie stad op de fiets verkennen.

Zo zijn er fietsexcursies in Lissabon met de E-bike, wat erg handig is in Lissabon vanwege de vele heuvels. Dat kennen wij natuurlijk niet in het vlakke Nederland.

  • Zo kun je een fietstour maken met een Nederlandse gids. Dit is wel een hele populaire tocht onder de nederlandse toeristen.
  • Of fiets jij liever langs rivier de Taag? Dat kan natuurlijk ook! Dan is deze fietstocht iets voor jou.
bezienswaardigheid tramlijn 28 lissabon

4. Lissabon bezienswaardigheid: Tramlijn 28

De populaire tramlijn 28 kun je natuurlijk niet overslaan. Iets waar Lissabon wel om bekend staat, het typische gele trammetje dat door heel Lissabon rijd. Wanneer je deze tram neemt kom je langs veel bezienswaardigheden zoals: Kathedraal van Lissabon, Castelo de São Jorge en de verschillende uitzichtpunten waar je kunt genieten van de stad.

Reserveer hier jouw Lisboa card voor Tramlijn 28!

Sintra bezienswaardigheden

5. Sintra bezoeken vanaf Lissabon

Ongeveer 30 km van Lissabon centrum, maar nog wel in het Lissabon district, ligt de op UNESCO wereldlijst van erfgoed ingeschreven dorp Sintra.

Voor de sprookjesachtige bezienswaardigheden zit je in Sintra goed. Denk dan aan paleizen zoals Quelez en Pena, die allebei vroeger een zomerhuis of onderkomen waren voor de koninklijke familie.Maar dat is niet het enige mooie in Sintra. Je hebt natuurlijk ook nog het kasteel van de Moren, Quinta da Regaleira en het park van Pena.

Onderstaand meer informatie over het vervoer naar Sintra en het kopen van Sintra tickets.

Tickets voor bezoeken Sintra vanuit Lissabon

Openingstijden: Iedere dag geopend van 10.00-18.00 uur
Adres: Estrada da Pena, 2710-609 Sintra, Portugal (Paleis van Pena)
Tickets:

Een bezoek brengen aan Sintra? Plan jouw bezoek vooraf om lange wachtrijen te vermijden en koop jouw tickets.

Om Sintra te bezoeken zijn er twee mogelijkheden;
1. zelfstandig met de trein d.m.v. de Sintra combinatie pass
2.  Een verzorgde tour met een groep andere reizigers.

Met de Sintra combinatie pass kun je zelfstandig reizen met de trein vanaf Lissabon naar Sintra en heb je toegang tot de 2 belangrijkste bezienswaardigheden in Sintra: Pena paleis en kasteel van de moren. Als je deze bezienswaardigheden gaat bezoeken raad ik je echt aan entreetickets te kopen, zeker in het voorjaar en in het naseizoen is het erg druk.

* Skip-the-line ticket voor het Pena paleis (Reserveer online)
* Skip-the-line ticket voor Kasteel van de Moren (Reserveer online)
* Skip-the-line-ticket voor het nationaal paleis van Sintra (Reserveer online)
* Skip-the-line-ticket voor het Monserrate paleis (Reserveer online).
* Skip-the-line-ticket voor Quinta da Regaleira (Reserveer online).
* Skip-the-line-ticket voor het paleis van Queluz (Reserveer online)
* Lisboa card voor de trein naar Sintra (Reserveer online)

Tours Sintra:

Het is ook mogelijk om een tour te boeken met een gids.

 

 

Lissabon top 20 highlights

6. Kasteel in Lissabon: Castelo de São Jorge

Het kasteel van Sint Joris, oftewel Castelo de São Jorge, bezoek je voor zijn rijke geschiedenis.

Aardbevingen en oorlogen, dit kasteel heeft veel te verduren gehad. Wat extra mooi en bijzonder is aan dit kasteel, is dat je Lissabon van verschillende kanten kan bekijken aangezien je helemaal om het kasteel heen kunt lopen. Hoe tof is dat?

Om dit kasteel te bewonderen moet je naar de wijk Alfama. Als je dan binnenkomt in het kasteel betreed je het prachtige Praça D’Armas plein. Daar staan een bronzen beeld van Dom Afonso Henriques.

Wil jij nu genieten van de zonsondergang vanaf dit kasteel zonder te moeten wachten in de rij? Reserveer online dan je tickets.

bezienswaardigheden Lissabon

7. De bekende lift in Lissabon: Santa-Justa lift

Dan is er nog de Santa-Justa lift, die ook wel onder de naam Elevador de Santa Justa bekend staat.

Deze bijzondere lift van wel 45 meter hoog kun je vinden in de wijk Bairro Alto. Als je van het centrum naar het hoger gelegen Carmoklooster wilt kun je deze lift nemen om daar te komen. Dat bespaart je weer wat energie want Lissabon kent nogal veel heuvels.

Er is op deze manier nu een directe verbinding tussen de wijken Bairro Alto en Baixa. Raul Mesnier de Ponsard is degene die de lift heeft ontworpen mijn zijn middeleeuwse gotieke uitstraling.

Tussen 1900 en 1902 is deze lift gebouwd. Hij bestaat grotendeels uit ijzer. Sinds 2002 is de Santa-Juta lift officieel een monument.

Lissabon bezienswaardigheden

8. Monument in Lissabon: Padrão dos Descobrimentos

Over monumenten gesproken, Padrão dos descobrimentos hoort ook thuis in die categorie.

Ter ere van de wereldreis rond de 15e-16e eeuw, is dit monument gebouwd.

Als je het gaat bezichtigen kom je een schip met wapperende zeilen tegen. Voor het bezichtigen van Padrão dos descobrimentos moet je naar de wijk Belém gaan.

Dat is vlakbij Torre de Belém aan de rand van de kust. Het is speciaal daar neergezet omdat dat de plek is waar de boten toen vertrokken voor die lange wereldreis.

Lissabon highlights

9. Boottocht over de Taag in Lissabon

Er zijn een paar Lissabon activiteiten die aan te raden zijn en dit is er een van: een mooie boottocht maken over rivier de Taag.

Met een heerlijk drankje en een hapje eten erbij kun jij genieten van alle bezienswaardigheden van Lissabon vanaf de rivier. Dat klinkt toch heerlijk?

Omdat het een populaire activiteit is, is het vooral in het voorjaar en in de zomer aan te raden om jouw tickets van tevoren te reserveren. (Reserveer online)

Lissabon hoogtepunten

10. Triomfboog: Arco da Rua Augusta

Het grootste plein van Lissabon is het Praça do Comerció plein. Daarvoor bevindt zich de winkelstraat Rua de Augusta. Om deze twee met elkaar te verbinden is er een grote mooie triomfboog gebouwd van 11 meter hoog. De boog dient als een toegangspoort en als je er op staat heb je een super mooi uitzicht over de twee wijken: Alfama en Baixa.

Bezienswaardigheid Kathedraal van Lissabon

11. De enige Kathedraal in Lissabon

Sé de Lisboa is dé kathedraal van Lissabon en verkrijgt daarom ook zeker een ere plekje op deze lijst.

Voor deze bezienswaardigheid moet je ook naar de wijk Alfama en als bonuspunt zit er ook een klooster bij de kathedraal die je voor een aardig prijsje kunt bewonderen.

Ook is het erg bijzonder dat deze kathedraal het oudste gebouw is dat je kunt vinden in Lissabon. Als je de kathedraal binnentreedt zie je dat ook meteen door de architectuur van het gebouw en de verschillende stijlen die zijn gebruikt.

Bezienswaardigheden carmoklooster

12. Het Carmoklooster (Convento do Carmo)

Deze bezienswaardigheid heb je net al even voorbij zien komen maar het krijgt toch zijn eigen plekje op de lijst.

Convento do Carmo, oftewel Het Carmoklooster ligt op de grens van de wijken Bairro Alto en Chiado en is een prachtig historisch gebouw.

Op de vloer in het klooster is er een Latijns kruis afgebeeld en de stijl van het gebouw is gotisch. Ook dit klooster is een historisch monument en heeft geen dak sinds dat het gebouw is ingestort na een aardbeving in 1755.

must see lissabon

13. Het grootste plein in Lissabon: Praça do comerció

Dan komen we aan bij het grootste plein in Lissabon: Praça do comerció.

Zoals we al zeiden heb je vanaf de triomfboog Arco da Rua Augusta een prachtig uitzicht over het plein.

Maar op het plein is ook genoeg te doen dankzij de verschillende restaurants. De geschiedenis van Portugal staat op de boog afgebeeld en is wel herbouwd 20 jaar na 1755 en de aardbeving.

Als je dit plein wilt bezichtigen moet je naar de wijk Baixa gaan die direct aan de rivier de Taag ligt.

highlights lissabon

14. Aquarium in Lissabon: Oceanarió

Dit is mag dan wel geen historische parel zijn in Lissabon, toch een van de grootste aquariums van Europa toch echt wel een bezoekje waard.

In Lissabon vind je dus Oceanarió de Lisboa dat direct aan het water gelegen is. Hoe bijzonder is dat? Voor een bezoekje kun je een ticket van tevoren online kopen.

wat te zien in lissabon

15. Het centrumplein in Lissabon: Rossio plein

Midden in het centrum van de wijk Baixa vind je het Rossio plein. De drie stadsdelen, ChiadoBairro Alto en Baixa, komen hier samen dus je kunt wel zeggen dat dit een hele belangrijke plek is in Lissabon.

Wat kun je dan vinden op deze belangrijke plek? Nou naast de drukke straat die het plein doorkruist vind je hier hele gezellige terrassen en restaurants.

Eduardoparque

16. Het grootste park in Lissabon: Parque Eduardo VII

Parken zijn ultiem voor als je even de drukte van de bruisende stad wilt ontwijken.

Gelukkig heeft Lissabon er meerderde. Parque Eduardo VII is dan ook een van die parken die je kunt vinden in de wijk Marques de pombal. Er bevinden zich drie serres, namelijk Estufa Fria, Estufa Quente en Estufa Doce en het park is wel 25 hectare groot. Bij helder weer kun je vanaf dit park een prachtig uitzicht over de stad verkrijgen omdat het park gelegen is op een heuvel.

Dat is nou wel weer een voordeel aan de vele heuvels van Lissabon.

to do lissabon

17. De hangbrug: Ponte 25 de Abril

De hangbrug ‘Ponte 25 de Abril’ is gebouwd om twee gedeeltes in het verleden te verbinden, namelijk de gemeente Almada en Lissabon de stad. Met een lengte van 2.277,6 meter hangt deze brug over de rivier de Taag.

must do in lissabon

18. Christus koning in Lissabon

Over de gemeente Almada gesproken, hier bevindt zich de Christus Koning, oftewel Santuario nacional de cristo rei.

Het is een standbeeld van Jezus christus die dus zich aan de andere kant van de rivier de Taag bevindt.
Hier heb je ook een super mooi uitzicht over de stad Lissabon.

lissabon bezienswaardigheden

19. De kerk van Santa Engrácia

Een kerk mag natuurlijk niet ontbreken in een bezichtigingslijstje. Santa Engrácia, oftewel Igreja de Santa Engrácia, is ook gelegen in de wijk Alfama. Samen met Sáo Vicente da Fora is dit monument uit de 17e eeuw ook een van de belangrijkste gebouwen van Portugal.

Hoe dat komt? In de 20e eeuw is de kerk namelijk omgebouwd tot het nationale pantheon van Lissabon.

activiteit Fado muziek Lissabon

20. Fado muziek in Portugal

Over muziek gesproken, laten we het hebben over een van de bekendste muzieksoorten in Portugal namelijk Fado.

Eigenlijk werd dit in eerste instantie gezongen in bordelen en kroegen. Maar na 1900 veranderde dit en werd dit het Portugese levenslied. Geweldige muziek die veel emoties naar boven brengt zoals blijheid en verdriet. Als je dolgraag een Fado concert bijwoont kun je van tevoren een ticket bestellen via deze link.

bezienswaardigheden lissabon

Extra tip Lissabon bezienswaardigheid: São Vicente de Fora

Samen met het nationaal pantheon is São vicente de fora een van de belangrijkste gebouwen in Portugal. Wanneer je een bezoek hebt gebracht aan het nationaal pantheon dan kun je São vicente de Fora niet overslaan, ligt op ongeveer 300 meter van het pantheon. Helaas kun je hier niet gratis naar binnen met de Lisboa card maar de entreeprijs bedraagt 5 euro voor een volwassen persoon.

Dit gebouw bestaat ook uit meerdere kamers met de geschiedenis van het gebouw verteld door middel van archeologisch onderzoek. Maar het hoogtepunt van dit gebouw is het uitzicht over het pantheon en de wijk Alfama.

Overige leuke activiteiten in Lissabon