3. Castelo de São Jorge

Een kasteel met een prachtig uitzichtpunt over de stad? Ja, dat is er ook in Lissabon! En wel bij Castelo de São Jorge. Plan jouw bezoek aan dit kasteel vooraf met skip-the-line tickets of een tour.
Heel veel plezier bij het bezoeken van 
Castelo de São Jorge!

Castelo de São Jorge bezoeken in Lissabon?

Op deze pagina vindt je alle informatie over de topattractie Castelo de São Jorge

 1. Praktische informatie
 2. Ligging in Lissabon
 3. Castelo de São Jorge
 4. Geschiedenis Castelo de São Jorge
 5. Andere bezienswaardigheden in Alfama

Praktische informatie

Openingstijden:Maart t/m Oktober geopend van 9.00 uur tot 21.00 uur
November t/m Februari geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur
Adres:R. de Santa Cruz do Castelo, 1100-129 Lisboa, Portugal
Tickets:

Een bezoek brengen aan Castelo de São Jorge? En de wachtrijen vermijden? Plan jouw bezoek vooraf voor deze topattractie en koop jouw tickets.

* Een bezoek brengen aan Castelo de São Jorge kost €8,50 voor een volwassen.

* Mocht je een tour willen doen met een gids dan is dit mogelijk via onderstaande link.

Ligging Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge(Kasteel van Sint Joris) bevind zich in de wijk Alfama en ligt op één van de zeven heuvelen in Lissabon. Castelo de São Jorge is één van de bekendere bezienswaardigheden in Lissabon omdat het een mooi uitzicht heeft over de stad en rivier de Taag. 

Na de entree is er een plein (Praça D’Armas) met een bronzen beeld van Dom Afonso Henriques en zijn er verschillende kanonnen. Wanneer je naar de rand van het plein loopt kun je in de verte de bezienswaardigheid Ponte 25 de Abril zien liggen. 

Een deel van de stadsmuur en torens staan nog overeind zodat je hier overheen kunt lopen. Het bijzondere eraan is dat je helemaal rond het kasteel kunt lopen en er meerdere punten zijn voor een mooi uitzicht over Lissabon. 

Castelo de Sao Jorge Lissabon
Castelo de Sao Jorge bezienswaardigheid

Geschiedenis Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge stamt uit de tijd van de 2e eeuw voor Christus maar uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er al vanaf de 6e eeuw voor Christus mensen leefde in het kasteel. In 1147 werd het veroverd door koning Alfonso Henriques, voor die tijd was het kasteel in bezit van de moslims.
Ridder Martim Moniz had in 1147 een belangrijke rol in het veroveren van Castelo de São Jorge, ter ere hiervan is een standbeeld van Martim Moniz in het kasteel geplaatst en is er een plein naar hem vernoemt. 

In 1255 werd Lissabon de hoofdstad van Portugal en werd daarmee ook het kasteel omgedoopt tot het koninklijk paleis.
Rond 1300 liet Koning Dinis het gehele koninklijk paleis grondig renoveren. 

In 1373 liet koning Ferdinand I de stadsmuur verbouwen, dit nam twee jaar in beslag en dat kwam vooral omdat de stadsmuur een lengte had van 5400 meter en 77 torens. Hierdoor werden de werkzaamheden vermoeilijkt maar dankzij deze verbouwing slaagde ze erin om het Castiliaanse leger af te slaan in de oorlog van 1373 en in 1383.

Aan het eind van 14e eeuw kreeg het kasteel de naam van Sint-Joris, ter ere van koning Johan, en is dit nog steeds de naam van het kasteel. 

In de 16e eeuw liet koning Manuel I een paleis bouwen aan de Taag, dit kreeg de naam Ribeira Paleis. Daardoor werd het Ribeira paleis het koninklijk vertrek. Alleen raakte dit flink beschadigd door de aardbeving van 1531 en was het plan om opnieuw intrek te nemen in kasteel Sint-Joris.

In de tijd dat Spanje over Portugal heerste(1580-1640) werd het kasteel gebruikt als gevangenis en legerkazerne.

In 1755 werd ook kasteel Sint-Joris zwaar beschadigd door een aardbeving en kwam het kasteel in verval tot in het jaar 1840 toen vond er een grote renovatie plaats zodat het kasteel één van de belangrijkste bezienswaardigheden is geworden van Lissabon.

Andere bezienswaardigheden in Alfama

 • Miradouro de Santa Luiza
 • Sé de Lisboa 
 • Museo do Fado
 • Igreja de Santa Engrácia 
 • Sáo Vicente da Fora
 • Igreja de Santo António
 • Miradouro das Portas do Sol
 • Miradouro de Graca
 • Miradouro de Nossa Senhora do monte
 • Praça Martim Moniz
Lissabon Castelo de Sao Jorge
Castelo de São Jorge
bezienswaardigheid Castelo de São Jorge