Kerk van Santa Engrácia Lissabon

nationaal_pantheon_lissabon

Als je Lissabon gaat bezoeken wil je natuurlijk super goed voorbereid zijn op alle mooie bezienswaardigheden. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoekje aan de kerk van Santa Engracia.

De kerk van Santa Engracia in Lissabon

Op deze pagina vind je alle informatie over Kerk van Santa Engrácia

  1. Informatie en tickets
  2. Kerk van Santa Engrácia
  3. Geschiedenis kerk van Santa Engácia
  4. Andere bezienswaardigheden in Alfama
  5. Ligging in Lissabon

Informatie en tickets

 

Openingstijden: Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op maandag gesloten.
Adres: Campo de Santa Clara, 1100-471 Lisboa, Portugal
Tickets: Een bezoek brengen aan het nationaal pantheon van Portugal kost €10,- maar met een Lisboa card is de entree gratis.

 

De kerk van Santa Engrácia bezoeken

Als je in de wijk van Alfama bent kom je een aantal bezienswaardigheden tegen waaronder de kerk van Santa Engracia (de Igreja de Santa Engrácia). Als je bij het uitzichtpunt van Miradouro das portas do sol bent heb je ook goed zicht op de kerk omdat het in dezelfde wijk staat.

Maar om de kerk echt goed in je op te nemen moet je natuurlijk naar binnen. De kerk komt uit de 17e eeuw en is een monument.
De kerk is nu
het nationale pantheon van Lissabon(Panteão Nacional) omdat het in de 20e eeuw is omgebouwd. Daarmee is de kerk samen met Sáo Vicente da Fora een van de belangrijkste gebouwen in het land.

panteonlissabon
uitzicht_pantheon

Je wilt het Nationaal Pantheon bezoeken?

Als je het Nationaal Pantheon van Lissabon wilt bezoeken kun je vooraf de Lisboa card kopen. Met de Lisboa card heb je het vervoer en entree in een!

Geschiedenis kerk van Santa Engrácia

Ter ere van Saint Engrácia is de kerk gebouwd. Omdat er zoveel kerken zijn vervallen in Lissabon is deze kerk speciaal gebouwd.

De architect João Antunes heeft de kerk ontworpen alleen is hij in 1712 overleden en daarom werd de bouw lange tijd gestaakt. Zijn dood was erg, aangezien hij de belangrijkste barok architect was én een van de koninklijke architecten van Portugal was.

De koepel werd in de 20e eeuw toegevoegd en toen was de bouw afgerond. De kerk heeft dan ook veel barokke architectuur stijl en verschillende andere elementen doordat het later is afgebouwd.

Op de vloer staat een Grieks kruis en op elke hoek daarvan staat een toren. Er is een aparte hal als voorgevel en daarbij staan standbeelden en drie ingangen. Verder zie je de barokke stijl ook terug in muren en vloeren. Daar zie je dan patronen van marmer en polychroom. Sinds 1966 is de kerk ingewijd als het nationale pantheon van Lissabon terwijl het in 1916 al was omgezet.

In het nationale pantheon zijn enkele presidenten van de Republiek begraven; Manuel de Arriaga, Teófilo Braga, Sidónio Pais en Óscar Carmona.

Andere bekende personen die begraven zijn in het nationale pantheon zijn; 

Presidentskandidaat: Humberto Delgado

Schrijvers: João de Deus, Almeida Garrett, Guerra Junqueiro, Aquilino Ribeiro en Sophia de Mello Breyner Andresen.

Fado zangeres: Amália Rodrigues

Voetballer: Eusébio

En er zijn grafmonumenten van Luís de Camões, Pedro Álvares Cabral, Afonso de Albuquerque, Nuno Álvares Pereira, Vasco da Gama en Hendrik de Zeevaarder(Infante D. Henrique), Teófilo Braga, Manuel de Arriaga, Sidónio Pais, óscar Carmona.

binnenkant_pantheon_lissabon
nationaalpantheon

De andere bezienswaardigheden in Alfama

In de wijk Alfama zijn er naast de twee belangrijkste gebouwen van Lissabon (Sáo Vicente de Fora) nog meer oude traditionele gebouwen te vinden. Zo heb je: Castelo de São Jorge , Kerk van Santo António en de Kathedraal van Lissabon. Het heeft de meest bekende uitzichtpunt: Miradouro de Santa Luiza en Miradouro das Portas do Sol. De bekendste museum in deze wijk is museo de Fado

Ligging Kerk van Santa Engácia