Rossio plein Lissabon

Rossio plein

Lissabon

rossio_plein_lissabon

Als je Lissabon bezoekt voor een leuk stedentripje, kom je geheid langs het Rossio plein. In dit artikel vind je alle informatie over dit plein.

Rossio plein in Lissabon bezoeken?

Op deze pagina vind je alle informatie over de het Rossio plein

  1. Informatie en tickets
  2. Rossio plein
  3. Geschiedenis Rossio plein
  4. Andere bezienswaardigheden in Baixa
  5. Ligging in Lissabon

Informatie en tickets

Openingstijden: De gehele dag
Adres: Praça Dom Pedro IV, Lisboa, Portugal
Tickets: Een bezoek brengen aan Rossio is gratis

Rossio plein

Midden in het centrum van Lissabon kun je het Rossio plein, ook wel Pedro IV-plein, vinden. De naam van het plein stamt af van het metrostation in de buurt.

Het Rossio plein mag zichzelf een van de hoofdpleinen noemen sinds de middeleeuwen in Lissabon. Het ligt in de sfeervolle wijk Baixa. Het plein vormt een knooppunt in Lissabon tussen de stadsdelen Bairro Alto, Chiado, en natuurlijk Baixa.

Naast het plein zijn diverse gezellige terrassen en restaurants om heerlijk een drankje te nuttigen. Aan de zuidwestkant van het plein heb je zicht op het Carmoklooster als je naar de andere kant gaat staat er de dominicanenkerk. Verder staat er nog het bekende nationale theater, Teatro Nacional Dona Maria, aan het plein.

Het Rossio plein is bedekt met zwarte en witte mozaïektegels, die de ontmoeting van de Atlantische Oceaan en de rivier de Taag vertegenwoordigen.

Rossio

Geschiedenis Rossio plein

Natuurlijk kent ook dit plein zijn geschiedenis. In de 19e eeuw was koning Peter I van Brazilië koning van Portugal.

Op het plein staat dan ook een grote fontein en een standbeeld ter ere van hem.

In de Romeinse tijd was er nog niet echt een plein maar vonden hier paardenrennen plaats. Het plein heeft nu dan ook een ronde vorm met een 3-baans weg eromheen.

Daarnaast stond het plein bekend om wat minder leuke gebeurtenissen namelijk demonstraties, executies en stierengevechten. Nu vinden er leuke ontmoetingen plaatsen tussen de lokale mensen en de toeristen.

Rossio_1

Wat zijn de andere bezienswaardigheden in Baixa?

Baixa vormt samen met Chiado en Alfama het historisch centrum van Lissabon. Baixa is dan ook een wijk waar je het beste kunt verblijven omdat je je dan bevind op loopafstand van enkele bezienswaardigheden. Zo heb je in deze wijk de deels verbrande kerk Igreja de São Domingos(Dominicanenkerk), het Teatro nacional de sao carlos, de winkelstraat Da Rua Augusta, het plein Praça do comerció, Arco da Rua Augusta  en mode museum MUDE.

Rossio_2

Ligging Rossio plein