Belém Lissabon

Belém Lissabon

Wie naar Lissabon gaat voor een stedentrip moet je ook de wijk Belém bezoeken. Deze wijk biedt vele bezienswaardigheden en nog veel meer. Lees hier alle informatie die je moet weten voordat je de wijk Belém gaat bezoeken.

De wijk Belém bezoeken?

Aan de rivier de Taag in Lissabon vind je de wijk Belém. Met het openbaar vervoer in Lissabon, bijvoorbeeld met de metro of met de bus, kun je gemakkelijk in de wijk komen vanaf het centrum.

Natuurlijk komen veel toeristen hier voor de vele bezienswaardigheden maar misschien blijven ze juist wel voor de custard gebakjes van de banketbakkerij Pastéis de Belém. Dat is een beroemde delicatesse in Portugal en de originele vind je bij die bakkerij. Lekker dineren bij heerlijke visrestaurants, een gezellige sfeer en als dessert een heerlijke wandeling langs de rivier de Taag. De wijk Belém moet je hebben beleefd.

Torre de Belém

Aan de rand van de rivier de Taag vind je de Torre de Belém die daar is gebouwd om tegenstanders aan te zien komen in tijden van oorlog.

Het is een vierkante toren en is gebouwd tegenover een soortgelijke toren. Het Mosteiro dos Jerónimos is ook in dezelfde periode gebouwd en daarom zijn beide bezienswaardigheden in 1983 ingeschreven op het UNESCO wereldlijst. De Torre de Belém werd echter al wel in 1910 een werelderfgoed.

Padrão dos descobrimentos

Portugal staat natuurlijk ook wel bekend om zijn reis om de wereld in de 15e eeuw en 16e eeuw. Ter ere van deze reis is dan ook het monument Padrão dos descobrimentos gebouwd. Deze bezienswaardigheid in Lissabon vind je ook vlakbij Torre de Belém.

Berardo museum

Voor alle kunstliefhebber is het Berardo museum een leuk uitje. Hier vind je van allerlei moderne en hedendaagse kunst.

Je vindt dit museum in het midden van het Belém centrum.
Daardoor valt het goed te combineren met de andere bezienswaardigheden.

Houd er wel rekening mee dat nationale musea gesloten zijn op maandag.

Jardim Botanico Tropical 

In deze botanische tuin in Lissabon vind je prachtige tropische en subtropische planten.

Praça do Imperio 

Tussen de bezienswaardigheden padráo dos descobrimentos en Mosteiro dos Jerónimos vind je dit plein. Er staat een hele mooie fontein.

praça do império Lissabon

Palácio Nacional da Ajuda

Dit is een nationaal monument gebouwd in neoklassieke stijl. Start van de bouw was in 1795 maar omdat er door verschillende redenen niet doorgewerkt kon worden is het paleis uiteindelijk onthuld in 1861 maarliefst 66 jaar later. In 1910 werd het paleis gesloten vanwege proclamatie van het Portugese Republiek om vervolgens in 1968 geopend te worden voor het publiek als museum.

In het paleis vind je allerlei kamers dat in detail is gebouwd, mijn favoriet is de kamer waar alle banketten werden gehouden, daar komt alle pracht, praal en luxe tevoorschijn. Het is misschien een van de mindere bekende bezienswaardigheden in Lissabon maar zeker de moeite waard. Mocht je een Lisboa card hebben dan is de entree gratis.

Om bij het paleis te komen neem je bus 760, die stopt precies bij dit paleis. Je kan hem op verschillende plekken nemen in Lissabon; Praça figueira en Praça do Comércio.

Houd er wel rekening mee dat nationale musea gesloten zijn op maandag.

paleisajundo_lissabon

Mosteiro dos Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos is ook een bezienswaardigheid in de wijk Belém in Lissabon en is het meest prominente gebouw van de stad. Het klooster staat ook op de UNESCO wereldlijst sinds 1983.

Ook dit klooster is een aandenken aan de reis naar Indië, aangezien hij is gebouwd met het geld dat ze van de succesvolle reis hebben verdiend.

bezienswaardigheid_monsteiro_lissabon

Belém palace 

Dan heb je nog de verblijfplaats van de president van Portugal in de wijk Belém. Vroeger was dit de verblijfplaats van de koninklijke familie.

Er staat een standbeeld van Afonso de Albuquerque en je hebt een mooi uitzicht op de rivier de Taag.

Belempalace_lissabon

Gedenk monument

Net buiten Belém staat een gedenk monument (Monumento aos Combatentes do Ultramar).

Dit monument ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf Torré de Belém.
Het is een monument ter gedachtenis aan de koloniale oorlogen in Portugal.

Zo staan er lange muren met namen en brand er een vlam.
Het monument wordt bewaakt door twee bewakers.

gedenkmonument_lissabon