Top 20 bezienswaardigheden Lissabon

Bezienswaardigheden_lissabon

Bij een echt goed stedentripje naar Lissabon hoort natuurlijk een lijstje met de beste bezienswaardigheden om af te strepen. Daarom maken we het je heel gemakkelijk met deze top 20 bezienswaardigheden van Lissabon lijst. Dit mag je echt niet missen tijdens je tripje!

Bezienswaardigheden Lissabon

torredebelem_lissabon

1. Torre de Belém

Natuurlijk moet deze lijst beginnen met Torre de Belém.

Deze bezienswaardigheid in Lissabon vind je aan de rand van de rivier de Taag.

Het bevindt zich in de wijk Belém en ziet er uit al een vierkantte toren. Omdat deze toren aan de rand van de rivier staat konden ze vroeger aanvallen spotten van de tegenstander en zichzelf verdedigen. Daarom staat er aan de andere kant van de Taag ongeveer dezelfde toren.

In 1910 werd de Torre de Belém uitgeroepen tot werelderfgoed en sinds 1983 is hij ingeschreven op de UNESCO wereldlijst.

monsteirodosjeronimos_lissabon

2. Mosteiro dos Jerónimos

Het klooster Mosteiro dos Jerónimos mag je ook echt niet missen als een van de meest prominente gebouwen in Lissabon.

Dit klooster staat ook al sinds 1983 op de UNESCO wereldlijst en hij staat ook in de wijk Belém. De reis vanuit Portugal naar Indië bracht dankzij zijn succes veel schatten en geld met zich mee. Het klooster is dan ook als aandenken aan die reis gebouwd doordat het geld in het klooster is gestopt.

castelo_de_sao_jorge_bezienswaardigheid

3. Castelo de São Jorge

Het kasteel van Sint Joris, oftewel Castelo de São Jorge, bezoek je voor zijn rijke geschiedenis.

Aardbevingen en oorlogen, dit kasteel heeft veel te verduren gehad. Wat extra mooi en bijzonder is aan dit kasteel, is dat je Lissabon van verschillende kanten kan bekijken aangezien je helemaal om het kasteel heen kunt lopen. Hoe tof is dat?

Om dit kasteel te bewonderen moet je naar de wijk Alfama. Als je dan binnenkomt in het kasteel betreed je het prachtige Praça D’Armas plein. Daar staan een bronzen beeld van Dom Afonso Henriques.

Bezienswaardigheid Kathedraal van Lissabon

4. Kathedraal van Lissabon

Sé de Lisboa is dé kathedraal van Lissabon en verkrijgt daarom ook zeker een ere plekje op deze lijst.

Voor deze bezienswaardigheid moet je ook naar de wijk Alfama en als bonuspunt zit er ook een klooster bij de kathedraal die je voor een aardig prijsje kunt bewonderen.

Ook is het erg bijzonder dat deze kathedraal het oudste gebouw is dat je kunt vinden in Lissabon. Als je de kathedraal binnentreedt zie je dat ook meteen door de architectuur van het gebouw en de verschillende stijlen die zijn gebruikt.

Omgeving_sintra_lissabon

5. Sintra

Ongeveer 30 km van Lissabon centrum, maar nog wel in het Lissabon district, ligt het mooie plaatje Sintra.

Voor de sprookjesachtige bezienswaardigheden zit je in Sintra goed. Denk dan aan paleizen zoals Quelez en Pena, die allebei vroeger een zomerhuis of onderkomen waren voor de koninklijke familie.

Maar dat is niet het enige mooie in Sintra Lissabon. Je hebt natuurlijk ook nog het kasteel van de Moren genaamd Quinta da Regaleira en het park van Pena.

bezienswaardigheden Santa Justa lift

6. Santa-Justa lift

Dan is er nog de Santa-Justa lift, die ook wel onder de naam Elevador de Santa Justa bekend staat.

Deze bijzondere lift van wel 45 meter hoog kun je vinden in de wijk Bairro Alto. Als je van het centrum naar het hoger gelegen Carmoklooster wilt kun je deze lift nemen om daar te komen. Dat bespaart je weer wat energie want Lissabon kent nogal veel heuvels.

Er is op deze manier nu een directe verbinding tussen de wijken Bairro Alto en Baixa. Raul Mesnier de Ponsard is degene die de lift heeft ontworpen mijn zijn middeleeuwse gotieke uitstraling.

Tussen 1900 en 1902 is deze lift gebouwd. Hij bestaat grotendeels uit ijzer. Sinds 2002 is de Santa-Juta lift officieel een monument.

bezienswaardigheid Padráo des descobrimentos

7. Padrão dos Descobrimentos

Over monumenten gesproken, Padrão dos descobrimentos hoort ook thuis in die categorie.

Ter ere van de wereldreis rond de 15e-16e eeuw, is dit monument gebouwd.

Als je het gaat bezichtigen kom je een schip met wapperende zeilen tegen. Voor het bezichtigen van Padrão dos descobrimentos moet je naar de wijk Belém gaan.

Dat is vlakbij Torre de Belém aan de rand van de kust. Dus dan heb je twee vliegen in een klap. Het is speciaal daar neergezet omdat dat de plek is waar de boten toen vetrokken voor die lange wereldreis.

rossio_plein_lissabon

8. Rossio plein

Midden in het centrum van de wijk Baixa vind je het Rossio plein. De drie stadsdelen, ChiadoBairro Alto en Baixa, komen hier samen dus je kunt wel zeggen dat dit een hele belangrijke plek is in Lissabon.

Wat kun je dan vinden op deze belangrijke plek? Nou naast de drukke straat die het plein doorkruist vind je hier hele gezellige terrassen en restaurants.

highlight Arco da Rua Augusta in Lissabon

9. Arco da Rua Augusta

Het grootste plein van Lissabon is het Praça do Comerció plein. Daarvoor bevindt zich de winkelstraat Rua de Augusta. Om deze twee met elkaar te verbinden is er een grote mooie triomfboog gebouwd van 11 meter hoog. De boog dient als een toegangspoort en als je er op staat heb je een super mooi uitzicht over de twee wijken: Alfama en Baixa.

Fietsen in Lissabon

10. Fietstocht in Lissabon

Niet alleen in Nederland fietsen de mensen super graag maar ook in steden als Lissabon wordt dit steeds meer gewaardeerd. Met verschillende Lissabon tours kun jij de mooie stad op de fiets verkennen.

Zo zijn er fietsexcursies in Lissabon met de E-bike, wat erg handig is in Lissabon vanwege de vele heuvels. Dat kennen wij natuurlijk niet in het vlakke Nederland.

Bezienswaardigheden carmoklooster

11. Het Carmoklooster

Deze bezienswaardigheid heb je net al even voorbij zien komen maar het krijgt toch zijn eigen plekje op de lijst.

Convento do Carmo, oftewel Het Carmoklooster ligt op de grens van de wijken Bairro Alto en Chiado en is een prachtig historisch gebouw.

Op de vloer in het klooster is er een Latijns kruis afgebeeld en de stijl van het gebouw is gotisch. Ook dit klooster is een historisch monument en heeft geen dak sinds dat het gebouw is ingestort na een aardbeving in 1755.

pracadocomercio

12. Praça do comerció

Dan komen we aan bij het grootste plein in Lissabon: Praça do comerció.

Zoals we al zeiden heb je vanaf de triomfboog Arco da Rua Augusta een prachtig uitzicht over het plein.

Maar op het plein is ook genoeg te doen dankzij de verschillende restaurants. De geschiedenis van Portugal staat op de boog afgebeeld en is wel herbouwd 20 jaar na 1755 en de aardbeving.

Als je dit plein wilt bezichtigen moet je naar de wijk Baixa gaan die direct aan de rivier de Taag ligt.

haven_lissabon_bezienswaardigheid

13. Boottocht over de Taag

Er zijn een paar Lissabon activiteiten die je wel moet hebben gedaan en dit is er een van: een mooie boottocht maken over rivier de Taag.

Met een heerlijk drankje en een hapje eten erbij kun jij genieten van alle bezienswaardigheden van Lissabon vanaf de rivier. Dat klinkt toch heerlijk?

oceanografico_lissabon

14. Oceanarió in Lissabon

Dit is mag dan wel geen historische parel zijn in Lissabon, toch een van de grootste dolfinariums van Europa toch echt wel een bezoekje waard.

In Lissabon vind je dus Oceanarió de Lisboa dat direct aan het water gelegen is. Hoe bijzonder is dat? Voor een bezoekje kun je een ticket van tevoren online kopen.

Bezienswaardigheden Parque Eduardo VII

15. Parque Eduardo VII

Parken zijn ultiem voor als je even de drukte van de bruisende stad wilt ontwijken.

Gelukkig heeft Lissabon er meerderde. Parque Eduardo VII is dan ook een van die parken die je kunt vinden in de wijk Marques de pombal. Er bevinden zich drie serres, namelijk Estufa Fria, Estufa Quente en Estufa Doce en het park is wel 25 hectare groot. Bij helder weer kun je vanaf dit park een prachtig uitzicht over de stad verkrijgen omdat het park gelegen is op een heuvel.

Dat is nou wel weer een voordeel aan de vele heuvels van Lissabon.

pontedeabril_lissabon

16. Ponte 25 de Abril

De hangbrug ‘Ponte 25 de Abril’ is gebouwd om twee gedeeltes in het verleden te verbinden, namelijk de gemeente Almada en Lissabon de stad. Met een lengte van 2.277,6 meter hangt deze brug over de rivier de Taag.

highlight Christus koning in Lissabon

17. Christus koning in Lissabon

Over de gemeente Almada gesproken, hier bevindt zich de Christus Koning, oftewel Santuario nacional de cristo rei.

Het is een standbeeld van Jezus christus die dus zich aan de andere kant van de rivier de Taag bevindt.
Hier heb je ook een super mooi uitzicht over de stad Lissabon.

nationaal_pantheon_lissabon

18. De kerk van Santa Engrácia

Een kerk mag natuurlijk niet ontbreken in een bezichtigingslijstje. Santa Engrácia, oftewel Igreja de Santa Engrácia, is ook gelegen in de wijk Alfama. Samen met Sáo Vicente da Fora is dit monument uit de 17e eeuw ook een van de belangrijkste gebouwen van Portugal.

Hoe dat komt? In de 20e eeuw is de kerk namelijk omgebouwd tot het nationale pantheon van Lissabon.

miradouro santa catarina in Lissabon

19. Miradouro de Santa Catarina

In de wijk Cais do Sodré-Catarina vind je ook mooie bezienswaardigheden en een daarvan is uitzichtpunt Miradouro de Santa Catarina.

De al eerder genoemde Christus koning en Ponte 25 de Abril zijn vanaf hier erg goed zichtbaar.

Natuurlijk is vanaf hier de zonsondergang ook echt prachtig samen met de muziek die wordt gespeeld door de lokale mensen. Echt een aanrader!

activiteit Fado muziek Lissabon

20. Fado muziek in Lissabon

Over muziek gesproken, laten we het hebben over een van de bekendste muzieksoorten in Portugal namelijk Fado.

Eigenlijk werd dit in eerste instantie gezongen in bordelen en kroegen. Maar na 1900 veranderde dit en werd dit het Portugese levenslied. Geweldige muziek die veel emoties naar boven brengt zoals blijheid en verdriet. Als je dolgraag een Fado concert bijwoont kun je van tevoren een ticket bestellen via deze link.

Kerk van Santa Engrácia_1

Nog een extra tip: São Vicente de Fora

Samen met het nationaal pantheon is São vicente de fora een van de belangrijkste gebouwen in Portugal. Wanneer je een bezoek hebt gebracht aan het nationaal pantheon dan kun je São vicente de Fora niet overslaan, ligt op ongeveer 300 meter van het pantheon. Helaas kun je hier niet gratis naar binnen met de Lisboa card maar de entreeprijs bedraagt 5 euro voor een volwassen persoon.

Dit gebouw bestaat ook uit meerdere kamers met de geschiedenis van het gebouw verteld door middel van archeologisch onderzoek. Maar het hoogtepunt van dit gebouw is het uitzicht over het pantheon en de wijk Alfama.