Extra tip: São Vicente de Fora Lissabon
Als je Lissabon gaat bezoeken wil je natuurlijk super goed voorbereid zijn op alle mooie bezienswaardigheden. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoekje aan São Vicente de Fora.
São Vicente de Fora in Lissabon
Op deze pagina vind je alle informatie over Kerk van Santa Engrácia
Informatie en tickets
Openingstijden: | Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op maandag gesloten. |
Adres: | Largo de São Vicente, 1100-572 Lisboa, Portugal |
Tickets: |
Een bezoek brengen aan São Vicente de Fora kost €5,- maar met een Lisboa card is de entree gratis.
|
Officiële website: | https://www.visitlisboa.com/en/places/church-and-convent-of-sao-vicente-de-fora |
São Vicente de Fora bezoeken
Naast de kerk van Santa Engrácia (de Igreja de Santa Engrácia) is er in de wijk van Alfama nog een belangrijke bezienswaardigheid, namelijk São Vincente de Fora. Dit gebouw is samen met het nationaal pantheon (Santa Engracia kerk) één van de belangrijkste gebouwen in Portugal. Deze gebouwen liggen dan ook niet ver van elkaar, er ligt ongeveer 300 meter tussen de gebouwen.
Beklim de imposante trappen en ontdek de met stenen omzoomde en met marmer versierde kerk, waar de kapellen van Santíssimo en Nossa Senhora do Pilar opvallen door hun leeftijd en prachtige decoratie.
De hoge kapel heeft ook een barok altaar op verzoek van koning João V en het orgel uit São Vicente, een van de beste in Lissabon.
Het klooster bestaat verder uit een prachtig entreehal dat een plafonschildering heeft van Vincenzo Baccarelli uit 1710 en 18-eeuwse tegels. Het heeft een kapel en een pantheon waar leden van het koninklijk huis zijn begraven. Daarnaast heb je vanaf het terras van São Vicente de Fora een mooi uitzicht over het nationaal pantheon.
vanaf miradouro das portas do sol heb je ook goed zicht op het klooster, het staat namelijk in dezelfde wijk.
Geschiedenis São Vicente de Fora
Het klooster van São Vicente de Fora is gebouwd in 1147 door de eerste koning van Portugal, D.A. Henriques (1110-1185). Het klooster is gebouwd voor Vincentius van Zaragoza vanwege een succesvol herstel van Lissabon nadat een hele tijd bezet was door de Moren.
Tijdens de middeleeuwen was dit één van de belangrijkste kloosters van Portugal.
Gedurende de 16e eeuw hebben er vele verbeteringen aan het gebouw plaatsgevonden zodat het intact zou blijven maar dit was niet voldoende. Daarom heeft Koning Filipe II van Spanje (1527-1598, destijds ook koning van Portugal, doen besluiten dat het klooster compleet gerestaureerd moet worden. De belangrijkste werkzaamheden vonden plaats tussen 1582 en 1629. Daarna werden nog kleine werkzaamheden verricht tot aan de 18e eeuw.
Het is niet te herleiden wie de architect was voor dit gebouw maar naar alle waarschijnlijkheid is dit de Italiaan Jezuïet Filippo Terzi en de Spanjaard Juan de Herrera geweest.
Het klooster heeft een sobere en typische Portugese architectuur, zo heeft de voorgevel van het gebouw twee torens en standbeelden, netzoals bij het nationaal pantheon. Verder zijn er verschillende kamers, galerijen en trappen bewerkt met een hoeveelheid tegels, waar Portugal om bekend staat. Voorheen had het klooster een grote koepel, helaas is deze verwoest tijdens de aardbeving in 1755.
In 1855 liet Koning Ferdinand II de vroegere eetzaal ombouwen tot het pantheon en werden tombes van de leden van het huis van Bragança naar deze ruimte overgeplaatst. Hier werden de koningsleden begraven. De meeste graven zijn te vinden aan de zijkant met vier tombes.
In het midden staat een beeld van een rouwende vrouw, deze graven horen bij Karel I en zijn zoon Lodewijk Filips. Zijn waren slachtoffer van een moordaanslag in 1908.
Wat nog meer te bezoeken in Alfama?
Naast Sao vicente de Fora zijn er nog meer bezienswaardigeden om te bezoeken in de wijk Alfama. Zo heb je er Castelo de São Jorge , Kathedraal van Lissabon, Miradouro de Santa Luiza, Miradouro das Portas do Sol, Kerk van Santo António, Kerk van Santa Engraciá en cultuurmuseum Museo do Fado.