De 7 bekendste wijken in Lissabon

Lissabon, na Athene één van de oudste steden in Europa en met ongeveer 2,9 miljoen inwoners de hoofdstad van het zuidelijke land Portugal. Het gene wat Lissabon bijzonder maakt is dat deze stad op 7 heuvels ligt. Vooral in de wijk Graca is dit goed merkbaar omdat je flinke heuvels over moet lopen maar dan heb je wel prachtig uitzichten over de stad. De één nog mooier dan de andere. De mooiste vind ik toch wel miradouro Graça.

De stad bestaat uit verschillende wijken maar de bekendste zijn toch wel: Baixa, chiado en Bairro Alto. Zij vormen ook samen het oude centrum van de stad. Het leuke aan de wijken Baixa en Chiado is dat deze twee wijken precies boven en onder elkaar liggen.

Chiado is de boven wijk van Baixa, de Santa-justa lift zorgt ervoor dat de wijken met elkaar verbonden zijn maar de meeste bezienswaardigheden vind je toch wel in de wijken Alfama en Belém.

torredebelem

1. Belém

De bekendste wijk is Belém, deze wijk ligt iets uit het centrum van Lissabon maar wel direct aan rivier de Taag. Je moet dan ook een bus nemen om in deze wijk te komen. Te voet kan natuurlijk ook maar is wat aan de verre kant.

In deze wijk liggen de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon. Zo heb je hier Torre de Belém en Mosteiro dos Jerónimos, het bekendste klooster van Lissabon. Naast deze twee highlights heb je ook nog Padrão dos Descobrimentos, dit is een monument ter ere aan de succesvolle reis naar Indië.

Naast al deze bezienswaardigheden is er één ding, een custard, wat je moet proeven in deze wijk en dat is Pasteis de belém. Het recept van deze custerdtaartjes is namelijk geheim. Ja, er zijn wel andere bakkerijen die ze maken maar toch smaakt het toch anders en ik spreek uit eigen ervaring.

Adres van de bakkerij: R. de Belém 84 92, 1300-085 Lisboa.

Ben je deze wijk op zoek naar goede restaurants, dan heb ik een aantal tips voor je, het zijn wel wat duurdere restaurants omdat je direct aan het water zit. Ben je op zoek naar internationaal eten? Dan kun je het beste eten bij Restaurant Feitoria & Wine bar. Of wil je juist meer Portugees eten? Dan zijn restaurants A mergem en Vela Latina in deze wijk er goed.

monsteirodosjeronimos_lissabon

2. Alfama

Één van de belangrijkste wijken in Lissabon is Alfama, voor mij is het dan ook de meest historische en bruisende wijk in Lissabon. Ben je gek van smalle straatjes met oudere en gekleurde huizen? Neem dan een wandeling in deze bruisende wijk, kijk en geniet. Op deze manier kom je nog op plekken terecht die nog niet ontdekt zijn en kun je even alleen genieten van de stad.

In belém heb je de meest bekende bezienswaardigheden maar in Alfama heb je de meeste bezienswaardigheden. In deze wijk is Castelo de São Jorge de bekendste, het is een kasteel dat hoog op een berg ligt, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt op het oude centrum van Lissabon.

In Alfama heb je nog meer bezienswaardigheden, zo is het nationaal pantheon samen met Sao Vicente de Fora één van de belangrijkste gebouwen in Portugal.
Een ander belangrijk gebouw is de kathedraal van Lissabon, er is er maar één katholiek gebouw in Lissabon en dat staat in deze wijk. Het bestaat uit een kerk en een klooster.

Het fijne is dat al deze bezienswaardigheden op loopafstand liggen, wel moet je flink klimmen maar naar mijn mening is dat juist het leuke; de smalle en gekleurde straatjes.

Enkele leuke tips voor in deze wijk:

  • Doe een drankje bij uitzichtpunt Miradouro das portas do sol, dit ligt op de weg naar Castelo de São Jorge Het kan er wel wat drukker zijn want er meer mensen die dat idee zullen hebben.
  • Restaurant A Travessa do Fado is een aanrader in deze wijk.
castelo_lissabon

3. Baixa

Baixa behoort tot het oude centrum van Lissabon en ligt onder de wijk Chiado. Het heeft een aantal bezienswaardigheden, al heeft het voornamelijk pleinen zoals Praca do comercio en het rossio plein. Voor Praca do comercio staat een historische boog met verschillende bekende personen genaamd: Arco rua da Augusta.

De twee pleinen worden met elkaar verbonden door de bekendste winkelstraat in Lissabon: Rua da Augusta. Hier heb je verschillende winkels, cafés, restaurants. Altijd leuk om hier even door te slenteren. In de avond vind je hier ook regelmatig muzikanten.
Mocht je nu een drankje willen doen met uitzicht dan is Pollux de plek, het bevind zich op de 8e verdieping van het winkelcentrum en heeft daardoor een prachtig uitzicht over de stad. Je kan het vinden recht tegenover de Santa-Justa lift.

Mocht je nog graag een onontdekt plekje zoeken, ga dan bij het theater rechts en loop een stuk door, dan zie je een prachtige kerk, de dominicanenkerk. De kerk is flink beschadigd en heeft een gotische uitstraling, dat heeft alles te maken met de brand van 1755 die deze kerk heeft overleefd.

Geen bezienswaardigheid maar wel belangrijk: treinstation Rossio, vanaf hier kun je de trein nemen naar Sintra, Quelez, Cascais, het vliegveld en nog veel andere plekken.

Enkele leuke tips in deze wijk:

  • Voor ontbijt kun je het beste bij Nicola eten, ze hebben hier één van de betere koffie’s
  • In deze wijk staat het hotel van Cristiano Ronald, CR7 Lisboa
Rossio_2

4. Graça

Graca, dit is voor mij de wijk met de mooiste uitzichtpunten. Je hebt er namelijk een 360 graden uitzicht, genaamd: Miradouro de nossa senhora do monte.

Om hier te komen loop je de wijk Alfama door en eigenlijk kom je dan vanzelf in de wijk Graca. Graca ligt weer op een andere berg dan Alfama, je moet dus weer even flink klimmen. Maar voordat je bij Miradouro de nossa senhora do monte komt, kom je eerst nog langs een ander uitzichtpunt miradouro Graca. Dit is mijn favoriete uitzichtpunt omdat er een erg leuk tuin (Jardim da Cerca da Graça) bij zit waarbij je het gevoel hebt dat je niet midden in de stad zit, terwijl het wel zo is. Heerlijk rustig.

Wat ook spectaculair is in deze wijk, zijn de vele graffiti beschilderingen op de muren. Je ziet ze vooral op de vele muren die in deze wijk staan en geloof het of niet, de meeste (niet allemaal) zijn legaal of gesponsord door de overheid om het straatbeeld aantrekkelijker te maken in de stad.

Ben je op zoek naar een goed restaurant in deze wijk? Deze wijk heeft maarliefst twee restaurants dat “travellers choice van 2021” zijn: Augusto Lisboa en Estaminé art food drink. Hoe heerlijk is het om de zonsondergang te bekijken op één van de uitzichtpunten en daarna heerlijk te eten bij een toprestaurant. Mocht je op zoek zijn naar een sushi restaurant: Legumi sushi vegan en de naam zegt het al, het is ook voor vegetariërs.

 

miradouro_graca_alfama

5. Chiado

Chiado is de wijk dat boven de oude centrum wijk Baixa ligt. In 1988 heeft hier een flinke brand gewoed waardoor een deel van deze wijk flink is beschadigd. Sinds 1999 is dit helemaal hersteld en is het ook een van de belangrijke wijken in Lissabon geworden. Om in deze wijk te komen kun je een van de welbekende gele trammetjes, of je kan het lopend doen, is wel vrij pittig want je moet stijl omhoog.
De bezienswaardigheden in deze wijk zijn vooral gerelateerd aan het eren van de doden. Zo is er een plein vernoemd naar Luis camoes. Hij was één van de belangrijkste dichters in de Portugese geschiedenis. Ook vind je in deze wijk bij een bankje een standbeeld van Fernando Pessoa, net als Luis camoes was ook hij een dichter.

Het leuke aan het standbeeld van Fernando Pessoa is dat het beeld op het terras van een restaurant staat waardoor het lijkt alsof je met de dichter aan tafel zit. Het is een plek voor opkomende dichters en schrijvers.

De bekendste bezienswaardigheid is het carmoklooster. Dit is een klooster dat geen dak meer heeft sinds de aardbeving van 1755. Het klooster was zo erg beschadigd tijdens de aardbeving dat het niet meer hersteld kon worden. Het is dan ook een bijzonder monument om te bezoeken tijdens je verblijf in Lissabon.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is Fado muziek, het is een muziek soort dat veel wordt gespeeld in Portugal en staat ook op de UNESCO lijst van Werelderfgoed. Met deze muzieksoort willen ze verschillende soorten emoties uitdrukken die mensen voelen. In deze wijk kun je dan ook verschillende Fado shows bijwonen, vaak wordt dit in kleine zalen gegeven met een kleine intieme groep mensen.

Naast de bezienswaardigheden en Fado muziek staat deze wijk bekend als de wijk met leuke en gezellig restaurants. Wanneer je in deze wijk iets wilt eten kun je aanschuiven bij Chiado Terrasse of Lapo Sala Provador. Naast de goede restaurants kun je er ook leuk winkelen, je vindt hier verschillende kledingzaken als de H&M, Mango.

6. Bairro Alto

Bairro alto is de wijk van de vele restaurants, de wijk van het uitgaan. Straten zijn versierd en je vindt er heel veel leuke en lokale restaurants. In de zomermaanden leeft iedereen hier ook buiten, heel gezellig!

De wijk heeft verder niet heel veel bezienswaardigheden, het heeft wel een mooi uitzichtpunt: Miradouro de Sáo pedro de alcantara. Bij dit uitzichtpunt heb je een heel mooi uitzicht over Castelo de sao jorge. Er is ook een gezellige tuin waar je wat te drinken kan kopen en je hebt er beelden staan van Griekse goden.

Aanraders om te eten in deze wijk zijn de Jam club en BA Wine Bar do Bairro Alto. Restaurant Jam Club is “travellers choice 2021”.

7. Estrela

Deze wijk ligt midden in Lissabon, het is een leuke wijk waar je heerlijk door heen kunt slenteren. Het is een wijk waar je niet heel veel bezienswaardigheden hebt waardoor het er ook een stuk rustiger is. Wat op zijn tijd ook niet erg is want dan kun je even bijkomen van de drukte van de stad Lissabon.

Mocht je tramlijn 28 nemen dan kom je ook door deze wijk gereden en kun je eventueel stoppen om de estrela basiliek te bezichtigen. Hele mooie basiliek van binnen en je kan ook een ticket kopen om dus omhoog te klimmen, uitzicht is helaas wat minder omdat er rondom deze basiliek veel hoge gebouwen staan.

Tegenover de basiliek heb je Jardim da Estrela, een tuin waar van alles te doen is. Zo zijn er genoeg klimtoestellen voor de kinderen, is er een restaurant en wanneer je een kleedje meeneemt kun je er ook heerlijk picknicken.

Estrela_basiliek