Sintra: Mijn top 5 bezienswaardigheden

Sintra is een dorp dat op ongeveer 30 kilometer rijden van Lissabon ligt. Het ligt midden in de natuur dus mocht je dit dorp bezoeken met daarbij de bezienswaardigheden doe dan vooral stevige loopschoenen aan en omdat het daar kouder is, neem een trui/vest mee. Helaas is het mij overkomen dat het de hele dag regende dus controleer van tevoren wat voor weer het wordt. Wel zijn er genoeg winkels waar je eventueel een paraplu of een poncho kunt kopen.

In Sintra heb je verschillende bezienswaardigheden en om eerlijk te zijn, mocht je meer dan 5 bezienswaardigheden willen bezoeken, boek dan een overnachting. Zelf heb ik het nationaal paleis, Quinta da Regaleira, Kasteel van de Moren, Het pena paleis en paleis Monserrate bezocht op één dag. Eigenlijk iets te veel mocht je uitgebreid de tijd willen nemen en geloof mij dat wil je echt want het is echt sprookjesachtig!

1. Nationale paleis in Sintra

Zo heb je er het Nationale paleis van Pena. Vanaf het treinstation naar het nationaal paleis is ongeveer 10 minuten lopen. Wel staan er bij de uitgang van het treinstation, mocht je met de trein gaan van Lissabon naar Sintra, al tuk tuk chauffeurs je op te wachten om je te begeleiden naar de verschillende bezienswaardigheden, althans dat was bij mij het geval.

Het nationaal paleis staat, net zoals alle andere bezienswaardigheden in Sintra, op de UNESCO lijst. 

nationaal_paleis_sintra_bezienswaardigheid

Het nationaal paleis is gebouwd in de 15e eeuw en staat midden in het historisch centrum van Sintra, leuk om ook even doorheen te lopen. Het paleis bestaat verder uit verschillende kamers. Verder heeft het paleis een mooi uitzicht over de omgeving en een kleine, in vergelijking met het paleis, maar leuke tuin. Je kan hier vooraf een kaartje kopen, al vraag ik mij af of dit wel echt nodig is. Het is wel zo dat je met een Lisboa card korting krijgt op je entree.

2. Quinta da Regaleira

Op ongeveer 20 minuten lopen vanaf het nationaal paleis vind je Quinta da Regaleira, een prachtig grote tuin met heel veel verschillende planten en verschillende sculpturen. Deze bezienswaardigheid is ontworpen en gebouwd voor handelaar Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes. De architect voor deze bezienswaardigheid is Luigi Manini.

De meeste bekende is wel de put; Initiatic Well, dat gemaakt is in een grot. Ik moet zeggen de put is echt erg diep en ik durfde bijna geen foto te maken met mijn fototoestel. Om een foto te maken moest ik eroverheen hangen.

put_quinta_da_regeleira

Verder vind je er de toren, vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving, en kun je ook andere bezienswaardigheden zien zoals; het nationaal paleis. Verder heb je het gotische woonhuis, de buitenkant ziet er erg mysterieus uit met ervoor ook een kapel, dat een toren heeft dat ondersteboven staat.

Een tip is wel om een guided tour te doen of als dat niet mogelijk is, een audio guide. Er zitten namelijk verschillende betekenissen achter de fonteinen, planten en dat is wel heel interessant om te weten. Tickets kun vooraf online kopen of aan de kassa en mocht je een Lisboa card hebben, dan krijg je natuurlijk korting.

Naast deze bezienswaardigheden heb je ook de bezienswaardigheden het paleis van Pena en kasteel van de moren maar dit ligt best ver weg en ook hoog dus regel hiervoor een tuktuk of pak de bus er rijdt namelijk een sightseeing bus.

3. Kasteel van de Moren

Kasteel van de moren is een oud kasteel dat bewoonbaar was in de 8e eeuw door de Moren. De reden hiervoor was dat zij hun macht over Sintra wilde behouden en via het kasteel konden zij het nationaal paleis goed beschermen. Het kasteel bestaat dan ook uit een lange muur met prachtig uitzicht over de omgeving Sintra en vanaf de linkerkant heb je een mooi uitkijkpunt op bezienswaardigheid Paleis van Pena. Het is wel een flinke klim naar zowel de rechter als de linker uithoek van de muur en voor mensen die slechter ter been zijn is het niet aan te raden.

Tickets kun je vooraf online bestellen zodat je niet hoeft te wachten in de rij.

kasteelmoren_lissabon

4. Pena paleis

Vanaf Kasteel van de moren is het ongeveer 10 minuten lopen naar het paleis van pena. Het is een flinke klim omhoog maar is wel te doen. Eenmaal bij de entree moet je nog ongeveer 10 minuten door het park van pena omhoog lopen voordat je bij dit sprookjesachtige gebouw met felle gele en rode kleuren bent. Op de dag dat ik er was, was het wat slechter weer waardoor dit paleis mysterieus overkwam. Het ligt hoog dus als het mistig is, zoals bij mij, ligt het in de wolken maar wanneer het helder is heb je ook hier net zoals bij kasteel van de moren een verre uitkijk over Sintra.

Je kan helemaal om het paleis heen lopen via de “wall walk”, dat is een smal pad dat jou helemaal om het paleis heen laat lopen. Je moet niet te veel hoogtevrees hebben want je loopt op een soort randje met wel muren aan de zijkant.

Verder kun je in het paleis naar binnen, kost niks extra gewoon je ticket laten zien, en doe dat ook want kun je de verschillende kamers bekijken in het paleis. Iedere kamer heeft weer een andere look en ziet er fantastisch uit met de prachtige details op het plafon en aan de zijkant van de muren. Dat is vooral hetgeen wat mij aantrekt, de verschillende kleine details in de plafons.

paleis_pena_lissabon
penapaleis_sintra

Mijn favoriete kamers waren toch wel de “stag room” waar ze gasten ontvangen en de “great hall” waar recepties werden gehouden. In de laatstgenoemde kamer hing een kroonluchter waar je u tegen zegt en ook in deze kamer had het plafon details die je nu niet vaak meer terugziet.

Tickets kun je online vooraf bestellen zodat je niet hoeft te wachten in de rij.

5. Paleis van Monserrate

Mijn laatste bezienswaardigheid was het paleis van Monserrate. Dit ligt nog verder weg van alle andere bezienswaardigheden, op Google geeft hij aan dat het vanaf het paleis van Pena een uur lopen is maar in werkelijkheid is dit nog veel langer want het is verre van recht. Er rijdt normaal gesproken een bus naartoe maar omdat ze met de weg bezig waren reed deze niet. Check dit dus even, ik heb zelf een tuktuk genomen en de chauffeur legde mij onderweg nog van alles uit over de geschiedenis van Sintra. Erg interessant en leuk vond ik dat ook.

Eenmaal aangekomen bij de ingang van het paleis moest je nog 10 minuten door de tuin van het paleis lopen voordat je bij het paleis was. Het paleis is omringt door verschillende tuinen met daarin planten. Zo had je er een Rose garden met prachtige rozen, Fern valley en een Mexicaanse tuin met tropische planten. In het park heb je nog verschillende uitzichtpunten over de omgeving en je hebt er nog de ornamental lake en een kapel, dat helaas is vervallen.

Monserrate_sintra

Het paleis op zichzelf was echt prachtig en ook dit paleis heeft van die details zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant dat je tegenwoordig niet meer ziet. De binnenkant is nog mooier en ik had het geluk dat het er rustig was en ik prachtige foto’s kon maken van de hal naar de verschillende kamers. Het paleis had niet heel veel kamers, het waren er ongeveer 5 maar ook hier waren de details van de plafons prachtig. Wanneer je naar boven gaat krijg je nog wat informatie over de geschiedenis van het paleis.

Toen ik alles gezien had en ik eigenlijk weer terug moest kon ik maar moeilijk afscheid nemen van deze bezienswaardigheid, wat is dit een pareltje en wat heeft het paleis een details. Op een zo rustige plek, althans toen ik er was, was het niet toeristisch maar ik kan mij voorstellen dat dit in het hoogseizoen en met beter weer anders is.

Ik denk wel dat dit paleis minder bekend is bij de mensen maar zeker niet minder mooi dan de andere bezienswaardigheden in Sintra. Een aanrader!

Tickets kun je vooraf online bestellen zodat je niet hoeft te wachten in de rij.